Index Vakbarát Hírportál

Hadat üzentek az intelligens kukáknak

2013. augusztus 13., kedd 08:59

Az elmúlt hetek titkos adatgyűjtési botrányai nyomán a brit hatóságok harcot hirdettek a Londonban egyre jobban terjedő intelligens szemeteskukák ellen. A Renew cég népszerű kukái ugyanis képesek arra, hogy adatokat gyűjtsenek az arra haladó okostelefon-tulajdonosokról. A high-tech kukák WLAN-hálózattal, külső részükön pedig olyan kis képernyőkkel felszereltek, amelyek tőzsdei híreket, hirdetéseket, valamint helyi időjárási információkat sugároznak.

Hírügynökségi értesülések szerint a cég első alkalommal a 2012 nyári londoni olimpiai játékok idején vetette be az okoskukákat, a nyáron pedig annak tesztelésébe kezdett, vajon azok képesek-e adatokat gyűjteni az arra haladó telefontulajdonosokról. Az illetékes hatóságok most felléptek ez ellen, hangoztatva: az ilyen jellegű adatgyűjtéssel fel kell hagyni, legalábbis addig, amíg nyilvános vitára nem kerül sor erről.

A Renew ugyanakkor határozottan tiltakozott a járókelők utáni kémkedés gyanúja ellen. Senkit nem követünk, senki után nem fürkészünk - jelentette ki a cég elnöke, hozzátéve: az okosszemetes maximum arra alkalmas, hogy felmérje az arra haladók számát, továbbá azt az időt, amelyet például egy üzletben eltöltenek. Utalt arra is, hogy a jövő technológiájáról van szó, amelynek alkalmazását egyeztetik majd az adatvédőkkel.

Rovatok