Index Vakbarát Hírportál

Ki veszi meg a BlackBerryt?

2013. augusztus 13., kedd 15:57

Nem gyakori, hogy egy cég egyszerűen bejelenti, nem bírja tovább a piacon. A BlackBerry egy napja kürtölte világgá, hogy eladó. A cég vezetője, Thorsten Heins még úgy fogalmazott, hogy hossztávú terveik vannak, de egyértelmű, hogy a cég bedobta a törülközőt. A BlackBerrynek három évvel ezelőtt negyven százalékos volt a részesedése az amerikai piacon, most tíz százalék alatti. Fénykorában több mint 70 milliárd dollárt ért a cég, ma már csak 5,4 milliárdot.

A BlackBerry minden lehetőségre nyitott, ez azt jelenti, hogy kivonulhatnak a tőzsdéről, mint tervezte azt a Dell néhány hónapja. Vagy felvásárolja egy nagyobb cég, akinek valamilyen érdeke fűződik ehhez. A nagy kérdés: vajon melyik lesz ez a cég?

Elképzelhető egy fehér lovagként érkező vállalat, ami egyszerűen felvásárolja, aztán hagyja tovább működni, mint azt a Google tette a Motorolával néhány évvel ezelőtt. Bár a Google akciója nem volt problémamentes, és elsősorban szabadalmakat vett akkor a cég sokmilliárd dollárért.

A Strategy Analytics egyik elemzője, Neil Mawston szerint nem elképzelhetetlen, hogy valamelyik nagyobb kínai cég, mint a Lenovo, Huawei, vagy a ZTE lát fantáziát a BlackBerryben. Egy ilyen cég felvásárlásával egyből belépnének a nyugati piacra, Mawston ezt a változatot látja a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

Persze lehet, hogy egy nagyobb nyugati cégnek tetszik meg a BlackBerry, mint például a Cisco vagy a Microsoft. A Ciscónak 48 milliárd dollárnyi készpénze van, így megengedheti magának azt a tízmilliárdot, amennyit valószínűleg a BlackBerryért fognak kérni. A Microsoft úgy jön a képbe, hogy trójai falóként használná a Windowd Phone-nak, annak népszerűsítésére kellene nekik.

Felmerülhetne az Apple is, hiszen a cégnek rengeteg készpénze van, meg sem kottyanna neki tízmilliárd dollár, és a befektetői is morgolódnak, hogy ne csak üljön a cég a degeszre tömött kincstár kulcsán, hanem használja a vagyont. Ugyanakkor kérdés, hogy minek vásárolná meg a BlackBerryt, hiszen nem is szokott nagyobb cégeket felvásárolni. Az Apple nagy versenytársa, a Samsung is felmerülhet, mint potenciális vásárló, de ők már többször is cáfolták, hogy érdekelné őket a BlackBerry.

Rovatok