Index Vakbarát Hírportál

Elkapták az Ebay legnagyobb trollját

2013. augusztus 14., szerda 14:02

Végre sikerült leleplezni az Ebay legnagyobb trollját. A michigani Charles Fitch gyűlöli az aukciós oldalt, és a felhasználókat és az eladókat egyaránt gyötörte: az árveréseken rendre túllicitált mindenkit, de végül nem fizetett a megnyert termékekért, és mindenről negatív hangvételű értékeléseket írt.

Charles Fitch az összes, trollokkal kapcsolatos sztereotípiát egyesíti: egyedül élő, túlsúlyos, negyvenes férfi, aki ritkán hagyja el a házát, és az ebből fakadó impulzushiányt másokkal való trollkodással helyettesíti. A michigani Cantonban élő férfi kilétét Rob Wolchek, egy helyi riporter nyomozta ki, aki magándetektíveket bérelt, hogy elcsíphesse az Ebay legnagyobb trollját.

Az Ebayisjoke (Az Ebay egy vicc) néven regisztrált Fitch az aukciós oldal sikeres eladóit szívatta. Több videót is posztolt az interneten, amelyekben azzal fenyegetőzött, hogy tönkreteszi mások online üzletét; ezeken a felvételeken egy Guy Fawkes-maszkot viselt, és megváltoztatta a hangját, hogy ne ismerjék föl.

Az éveken át tartó trollkodás nemcsak az Ebaynek és a Paypalnek volt kellemetlen, hanem a felhasználóknak is.

Wolchek és a magánnyomozók végül kiderítették, hogy a troll a cantoni agglomerációban él. Amikor szembesítették a vádakkal, nem tagadta, hogy valóban ő az Ebay legnagyobb trollja. Fitch azért indította az akciót, hogy leleplezze az Ebayt; az általa készített videofelvételeken többször elmondta, hogy az Ebay a bűncselekmények melegágya, és hogy a felhasználóknak inkább egy másik aukciós oldalt kellene használnia.

Wolchek azért kezdett el Fitch után nyomozni, mert éveken át trollkodott a felhasználókkal, és több licitálónak keresztbe tett az USA-ban és az Egyesült Királyságban. Wolchek felidézett egy olyan esetet is, ahol egy angol fórumozó arról panaszkodott, hogy szabályos háborúba keveredett Fitch-csel.

Egy dísztárcsakereskedőt szívatott

A troll egyik célpontja egy sikeres ebayező, Joe DeMarco volt, aki a detroiti dísztárcsaboltja, a Hubcaps Joe's termékeit az oldalon is árusítani kezdte. Az online webshop annyira sikeres lett, hogy DeMarco tanácsadó videót is készített, hogy másokon segíthessen vele. Fitch azért kezdett el DeMarcóval trollkodni, mert szerinte megsértette az Ebay pénzvisszafizetési szabályozását; ez biztosítja, hogy a vásárló elálljon a vételtől, ha a kapott termékkel nincs megelégedve. Egy online vitában Fitch azt mondta DeMarcónak, hogy minden elképzelhető módon tönkre fogja tenni, és ezt az Ebayen fogja kezdeni. „Tönkre fogom tenni az üzletedet, aztán hátradőlök, és röhögni fogok rajtad” – írta egy másik alkalommal.

Wolchek elmagyarázta Fitch módszerének lényegét. A troll kisvállalkozásokat szemelt ki magának; és annak aukcióin túllicitált minden más vásárlót. Az aukciókon megnyert termékeket azonban nem fizette ki, így az eladó végül nem kapta meg a pénzét. Fitch ezek után rossz értékelést írt az eladóról; ez a módszer valóban kártékony, mivel az Ebayen a felhasználói visszajelzések alapján lehet eldönteni, hogy melyik eladó mennyire megbízható. DeMarco mindenesetre feljelentette a férfit az FBI-nál.

Rovatok