Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat érnek a Blackberry szabadalmai

2013. augusztus 15., csütörtök 10:11

A Blackberry folyamatos hanyatlása után viszonylag keveset tud felajánlani potenciális vevőjének. A cég jelenlegi helyzete nem rózsás: bukdácsoló mobilrészleg, a piacra túl későn belépő operációs rendszer, ami még a lojális felhasználók fabntáziáját sem mozgatta meg igazán. Ugyanakkor van egy jól futó üzenetküldő rendszere 55 millió felhasználóval világszerte - de még ezt is fenyegetik az olyan új versenytársak, mint a WhatsApp.

Értékes lehet azonban a cég szabadalmainak összessége, ami még a mobilozás hajnalából való, és főként az okostelefonokat érinti. A szabadalmaknak manapság igen komoly értéke van, elég csak a hol erősebben, hol visszafogottabban, a színfalak mögött dúló szabadalmi háborúra gondolnunk, az Apple-lel és a Samsunggal az élen.

A cégek megbecsülik a régi szabadalmakat, a Nortel például hatezer vezetéknélküli adatátvitellel kapcsolatos szabadalmát 4,5 milliárd dollárért adta el 2011-ben. A Google pedig 12,5 milliárd dollárt adott a Motorola Mobilityért, amit egyértelműen a szabadalmakért vásárolt fel.

Felmerül tehát a kérdés, mennyit érhetnek a BlackBerry szabadalmai. A cégnek jelenleg 5236 aktív szabadalma van az Egyesült Államokban és nagyjából 3730, ami a vezetéknélküli technológiákat érint. Chris Marlett, az MDB Capital Group befektetési bank vezérigazgatója szerint ezek a szabadalmak igen értékesek, nagyjából 2-3 milliárd dollárt érhetnek. Az ár természetesen feljebb is mehet, ha licitálni kezdenek egymásra a potenciális felvásárlók.

Rovatok