Index Vakbarát Hírportál

Drónokkal vadásznák le a szúnyogokat

2013. augusztus 18., vasárnap 17:04 | aznap frissítve

Pilóta nélküli kis repülőgépeket, drónokat is bevetnének Floridában a szúnyogok elleni küzdelembe. A Jemenben vagy Pakisztánban a terroristák ellen használt amerikai kémrepülőgépekhez nagyon hasonló repülő szerkezetek nem közvetlenül a rovarirtásban vennének részt, hanem a felderítésben: hőkameráikkal érzékelni képesek a legapróbb, legrejtettebb tócsákat is, amelyek a szúnyogok szaporodási helyéül szolgálhatnak egy-egy dagály vagy vihar után.

A drónok által begyűjtött információk alapján szúnyogellenőrök keresnék fel a tócsákat és állapítanák meg helyszíni tesztekkel, szükséges-e odarendelni a szúnyogirtó helikoptereket. A drónok gyártója augusztus 26-án tart tesztbemutatót az egyik legkedveltebb turistacélpont, a Florida Keys szigetcsoport szúnyogmentesítéséért felelős illetékeseknek.

Az említett drón alig nyom többet egy kilónál, nem nagyobb fél méternél, mégsem olcsó, 65 ezer dollárért kínálnák darabját. Viszont feltöltés nélkül akár másfél óráig is a levegőben maradhat és dacol akár 60 kilométeres ellenszéllel is.

A szúnyogok elleni harc fő problémája, hogy – legalábbis a Florida déli csücskénél elterülő szigetcsoport esetében – nehéz megtalálni minden olyan tócsát, például a mangroveerdők alatt, amelyben szúnyogpeték kelhetnek ki. Floridában a szúnyogok nemcsak bosszantóak, hanem betegséget is terjesztenek: 2010-ben 63 embert betegített meg a dengue-láz általuk terjesztett kórokozója.

Rovatok