Index Vakbarát Hírportál

Valóság lesz a sci-fikből ismert replikátor

2013. augusztus 23., péntek 16:22

A Popsci szerzett néhány információt a Makerbot nevű, otthoni felhasználásra szánt 3D nyomtatókkal foglalkozó cég legújabb termékéről, a Makerbot Digitizerről, amely egy önálló 3D szkenner.

A szerkezet forgat egy mélységi szenzort, így gyakorlatilag bármi, ami befér oda, beszkennelhető, majd egy 3D nyomtatóval előállítható, akár a sci-fikből ismert replikátorokkal. Pedig ez már nem a fantázia világa: a Digitizer előrendelhető 1400 dolláros (315 ezer forintos) áron.

A Digitizer, illetve általában a 3D szkennelés fontos lépés a 3D nyomtatás mindennapi elterjedéséhez. A 3D nyomtatókkal kapcsolatban soha véget nem érő kérdés, hogy mit lehet vele csinálni. Márpedig egyelőre a hétköznapi felhasználók csak az interneten elkészített és feltöltött dolgokat, azok modelljeit tudják letölteni, majd elkészíteni.

Ez nem túl nagy szám, ha valaki valamilyen egyedi dolgot szeretne, már mélyen bele kell ásnia magát a technológiai dolgokba. Ennek lehet vége azzal, hogy egyszerűen betesszük a szkenner elé, amit szeretnénk 3D nyomtatott formában is viszontlátni.

Rovatok