Index Vakbarát Hírportál

A Lenovo beintett a Microsoftnak

2013. augusztus 26., hétfő 13:34

Miközben a Microsoft minden erejével azért küzd, hogy az emberek megszeressék a Windows 8 új menürendszerét, a világ vezető pc-gyártója olyan kiegészítőt telepít az operációs rendszerre, ami ezzel ellentétes hatást ér el. A Lenovo Windows 8-as számítógépein megtalálható lesz a San Diego-i Sweetlabs által kifejlesztett Pokki szoftvercsomag, amiben nemcsak klasszikus start menü van, hanem egy független alkalmazásbolt is.

Ha az emberek úgy állítják be a számítógépüket, hogy bekapcsolás után rögtön a hagyományos asztal töltődjön be, és a Pokki start menüjét kezdik el használni a Windows 8 újfajta menüje helyett, akkor valószínűleg ritkán találkoznak majd a Microsoft által működtetett szoftverbolttal. Ezzel a Microsoft komoly bevételi forrástól eshet el, hiszen nem ő kap részesedést az eladott szoftverek árából, hanem a Lenovo (vagy a Pokki is, ha ez is benne van a két cég közötti megállapodásban).

A Pokki állítása szerint a felhasználók körülbelül négymillió asztali alkalmazást érhetnek el a boltjából, tehát a felhasználóknak jó okuk lehet arra, hogy ezt a szoftverboltot használják a Microsofté helyett. Már csak az a kérdés, hogy vajon mások is a Lenovo nyomába lépnek-e. A pc-gyártók viszonylag keveset profitálnak a hardver eladásából, és minden olyan lehetőség vonzza őket, amivel plusz bevételre tehetnek szert.

Egyébként a Pokkit bárki feltelepítheti a számítógépére, nem kell megvárni azt, hogy a gyártó tegye meg a kezdő lépést.

Rovatok