Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a 110 magos processzor

2013. augusztus 28., szerda 12:44

A vezető processzorgyártók megálltak 12-16 magnál, de a Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyetem kutatói úgy gondolták, érdemes feszegetni a határokat, hogy hatékonyan tudják növelni a teljesítményt a mobilokban, pc-kben és szerverekben. A MIT-n posztgraduális képzésre járó Mieszko Lis a kaliforniai Hot Chips konferencián mutatta be 110 magos processzorát, amellyel azt vizsgálta, miként lehet csökkenteni a csipen belüli adatforgalmat.

Az Execution Migraine Machine névre keresztelt szilícium lapka általános célú processzor, nem olyan gyorsító, mint a grafikus csipek. Persze kísérleti eszközről van szó, tehát egyelőre nem tudjuk beépíteni a házi szerverünkbe.

A csip meg tudja jósolni az adatok mozgásának a trendjét, ami csökkenti az adatátvitelre és -feldolgozásra szánt ciklusok számát. Lis szerint az adatforgalom csökkentésével a mobil eszközök hatékonyabban tudnák feldolgozni a videókat, amivel az eszközök energiát takaríthatnak meg. Emellett a csipeknek köszönhetően kevesebb hálózati adatforgalom szükséges, és felgyorsítható az adatbázisok kezelése.

A kutató szerint a csipen belüli forgalom 14-ed részére esett vissza, miközben a teljesítmény 25 százalékkal nagyobb volt más processzorokhoz képest.

Lis processzora 10×10 milliméteres és 45 nanométeres gyártási technológiával készült. Bár vannak már hasonlóan sok maggal rendelkező csipek, például a Tilera is képes akár 100 magos processzorok gyártására, Lis fejlesztése nem erre az architektúrára épül, nem annak a továbbfejlesztése.

Rovatok