Index Vakbarát Hírportál

Támadásba lendült a szabadalomtroll

2013. augusztus 28., szerda 15:08

Az Intellectual Ventures nem hagyományos vállalkozás abban az értelemben, hogy a szellemi tőkéjét nem maga állítja elő kemény munkával, hanem egyszerűen felvásárolja mások eladásra kínált szabadalmait.

A cégnek már több mint 70 ezer szabadalma van, és világszerte 11 irodában összesen nyolcszázan dolgoznak neki, hogy ezt a hatalmas szellemi tulajdont pénzre váltsák. Ha szép szóval nem megy, tehát nem tudnak licencdíjat kicsikarni a szabadalomban leírt technikák használatáért, akkor beperelik a szabadalombitorló céget.

A napokban nyílt meg az Intellectual Ventures washingtoni irodája, és e lépés mögött valószínűleg az áll, hogy hatékonyabban kell lobbiznia az érdekeiért. A kongresszus ugyanis mostanában kemény kritikával illeti a hozzá hasonló szabadalmi trollokat, akik nem fejlesztenek, csak pénzt keresnek mások tudásából.

A szabadalombiznisz fejlődését jól jelzi, hogy az Intellectual Ventures az elmúlt négy évben már évente 1 millió dollárt költött arra, hogy tanácsokkal lássa el a kongresszus törvényhozóit a szabadalmi politikával kapcsolatban. 2009-ben 900, ezer 2005-ben pedig még csak 440 ezer dollár volt a lobbizásra szánt keret.

Rovatok