Index Vakbarát Hírportál

130 milliárd dolláros mobilüzlet közeleg

2013. augusztus 29., csütörtök 15:37

A Vodafone tárgyal a Verizonnal, hogy eladja az Egyesült Államokban közösen működtetett Verizon Wirelessben meglévő 45 százalékos részesedését. A Bloomberg szerint 130 milliárd dolláros üzletről van szó.

A Verizon számos bankkal tárgyal már, mindegyiktől tízmilliárdot szeretne kapni, hogy összehozzon hatvanmilliárd dollárt. Az ügyletet egészen hamar, már szeptember 2-án bejelenthetik.

A Verizon Wireless a vezető mobilszolgáltató az Egyesült Államokban. Vittorio Coalo, a Vodafone ügyvezetője még májusban azt mondta, hogy a megfelelő időben és megfelelő helyen fogja eladni a cégben lévő részesedését, nem hagyja, hogy bármi befolyásolja az évtized üzletét.

A két cég már hosszú évek óta működik együtt az Egyesült Államok legsikeresebb mobilszolgáltatójának működésében. Nem mindig volt felhőtlen a kapcsolat, mert bár a Vodafone dollármilliárdokat kapott osztalékként, a Verizon soha nem tudta teljesen átvenni a hatalmat a teljes cég felett. Most vége szakadhat az évtizedes kapcsolatnak.

A történet 1999-ben kezdődött, amikor a Vodafone elhappolta a Airtouch Communicationst a Verizon elődjétől, a Bell Atlantictól. Az Airtouch akkoriban a világ legnagyobb telekomvállalata volt. Az Airtouch felvásárlása után a Vodafone beleegyezett abba, hogy együttműködik a Bell Atlantickal, hogy az egész Egyesült Államokra kiterjedő mobilhálózatot építenek. Nem sokkal később a Bell Atlantic összeolvadt a GTE-vel, megalkotva a Verizont.

Ez a 130 milliárd dollár egyben a legnagyobb üzletet is jelenti amióta a Vodafone felvásárolta a Mannesmannt 2000-ben. Leopold Salcher, a Raiffeisen elemzője szerint rendkívül fontos a Vodafone-nak hosszútávú stratégiája szempontjából, hiszen a tisztán mobilszolgáltatóként működő cégek problémákkal szembesülhetnek. Az elemző nagyon jó árnak gondolja a 130 milliárdot.

A befektetők is hasonlóan gondolkodhatnak, a hírre 8,5 százalékot ugrott a cég részvényeinek értéke. A Vodafone annyit reagált a hírre, hogy egyáltalán nem biztos, hogy sikerül megállapodniuk. A Verizon pedig nem reagált semmit. Az ügylet részeként a Verizon valószínűleg eladja a Vodafone Italiában birtokolt 23 százalékos részesedését, ami 4 milliárd eurót ér (ez 5,3 milliárd dollár).

Az ügylet része annak a mozgolódásnak, ami az amerikai piacon történik mostanában. A Deutsche Telekom májusban összevonta a T-Mobile USA részlegét a MetroPCS Communicationsszel. Júliusban pedig a japán SoftBank vásárolta fel 21,6 milliárd dollárért a Sprint Nextelt.

Rovatok