Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz többé szoftverszabadalom

2013. augusztus 29., csütörtök 15:23

Öt évig tartó huzavona után Új-Zélandon elfogadtak egy új szabadalmi törvényt, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a szoftverek szabadalmazását. A beszédes nevű kereskedelmi miniszter, Craig Foss örömmel fogadta a törvény modernizálását. Még mielőtt bárki magyarul kezdene asszociálni Foss nevére: a betűszó az angol "free and open source software" kifejezés rövidített formája (magyarul: szabad és nyílt forráskódú szoftverek).

Foss szerint a törvény több lehetőséget biztosít a szoftverfejlesztő cégeknek a meglévő találmányok továbbfejlesztésében, és továbbra is kellő védelmet biztosít a valóban egyedülálló újításoknak. A miniszter szerint ez a lépés fellendíti az országban az innovációt.

Az új-zélandi informatikusokat tömörítő szakmai szervezet, az Institute of IT Professionals (IITP) tagjai körében elvégzett felmérést azt mutatta, hogy a válaszadók 94 százaléka a szoftverszabadalmak betiltását támogatja. A szervezet vezetője, Paul Matthews úgy véli, a szoftverek esetében nem működik a szabadalmazási rendszer, mert nincs olyan újítás, amely ne sértene több százezer más, korábban bejegyzett szabadalmat. Ezek a védett technológiák pedig nagyon sok esetben teljesen egyértelmű, könnyen reprodukálható fejlesztések.

Rovatok