Index Vakbarát Hírportál

53 milliárd dollárból élnek a titkosszolgálatok

2013. augusztus 30., péntek 11:38

National Security Agency (NSA) visszás lehallgatási ügyeit leleplező Edward Snowden több hónapután még mindig tartogat újdonságokat a titkosszolgálatokkal kapcsolatban: most például azt szivárogtatta ki a Washington Postnak, hogy azok évi 53 milliárd dollárból gazdálkodnak. A Post remek infografikája ügynökségekre és programokra lebontva mutatja be, mire lehet elkölteni ennyi pénzt.

A pénzelosztásból kirajzolódik, hogy a CIA és az NSA rengeteget tett azért, hogy meghekkelje a külföldi számítógépes hálózatokat, így információhoz jusson, vagy szabotálja az ellenség rendszereit. Az erre szánt pénzek alapján a háttérben hatalmas kiberhadműveletek állhatnak.

Az új dokumentumokból az is kiderül, hogy már jóval Snowden első leleplezése előtt aggódtak az illetékesek, hogy rossz kezekbe kerülhetnek a szigorúan titkos dokumentumok. Látszik az is, hogy az NSA tényleg kulcsszerepet játszik a terrorizmus ellen hirdetett háborúban: meg tudták figyelni az al-Kaida kommunikációját, ami sokszor az egyetlen lehetőség volt az ellenséges célpontok beazonosításához. A dokumentumok alapján az NSA-nek hatalmas, hekkerekből, elemzőkből és kódfejtőkből álló hadserege van, őket Consolidated Cryptologic Program címszó alatt foglalkoztatták.

Érdekes az is, hogy az NSA telepít úgynevezett „személyre szabott rádiófrekvenciás megoldásokat” is, amelyekkel olyan kommunikációt képesek megfigyelni, ami nem használja a globális hálózatokat. Ugyanígy, a CIA 1,7 milliárdot költ (költségvetésének 12 százalékát) rádiójelek és telefonos kommunikáció megfigyelésére ellenséges területeken. Kevésbé meglepő, hogy földi szenzorokkal figyeli a nukleáris létesítmények építését Észak-Koreában.

Sokkoló megállapítások nincsenek a most kiszivárogtatott iratokban, az viszont elég érdekes, milyen sok információhoz hozzáférhetett Snowden. Az Ars Technica információ szerint az NSA-nél nem igazán figyeltek saját, belső rendszereik biztonságára, így a ravasz rendszergazda megszerezhette az uralmat a teljes rendszer felett. Ez azt jelenti, hogy ténykedésének nyomait is eltüntethette, ezért nem tudják a szolgálatok, hogy pontosan minek a kiszivárogtatása várható még az ügyben.

Rovatok