Index Vakbarát Hírportál

Hadat üzent a nagy telekomcégeknek egy kis mexikói falu

2013. augusztus 30., péntek 16:42

Egy ki mexikói falu, Villa Talea de Castro kiépítette saját mobilszolgáltatását és nemzetközi kapcsolatait, miután a világ egyik leggazdagabb embere, Carlos Slim tulajdonában lévő cég nem foglalkozottt velük. A helyi szolgáltatás 15 pesóba, azaz körülbelül 256 forintba kerül havonta. A  nemzetközi, USA-ba irányuló hívások percenként pár pennybe kerülnek. Ez 13-szor olcsóbb, mint a fővárosban elérhető tarifák.

A faluban 2500-an laknak, ami nem jelent piacot a nagy cégeknek: 10 ezer előfizető alatt nem is foglalkoznak a településekkel. Ezért egyszerűen fogták magukat, antennákat szereltek fel, megfelelő számítógépet, radiofrekvenciás állomást telepítettek, és létrehozták saját mikroszolgáltatójukat, az Red Celular de Taleát (RCT).

A 900 megahertzes lefedettséget VoIP-hívásokká alakítják, amelyeket szoftveresen, interneten át továbbítanak a külföldi országokba, és számolják ki a tarifát. Egyszerre összesen 35 hívást képesek lekezelni a rendszerrel.

A főleg kávétermesztéssel foglalkozó falu a Rhizomatica nevű non-profit vállalkozás segítségével telepítette hálózatát, amerikai, európai és mexikói szakértők segítségével. A Rhizomatica célja, hogy mobil lefedettséget vigyen az elmaradott vidékekre.

Rovatok