Index Vakbarát Hírportál

Az űrben 3d-nyomtatnák az űrhajókat

2013. szeptember 2., hétfő 09:47

A NASA mindig a Földön készítette el űreszközeit, ezen szeretne változtatni egy űrtechnoógiai startup, a Tethers Unlimited: 3d-nyomtatást és robotos összeszerelést kombináló rendszerükkel az űrhajók részeit unortodox módon, az űrben készíthetik majd el.

Legfőbb támogatójuk nem más, mint maga a NASA, amely 500 millió dollárt tolt SpiderFab nevű projektjükbe. A cél, hogy leteszteljék és bemutassák építési technológiájukat. Az attrakcióra nem is kell olyan sokat várni, az első bemutató tervezett ideje 2020. Az egyik legnagyobb előny, hogy az űrben a mostaninál sokkal nagyobb űreszközök is készülhetnek, mivel nincs szükség fellövésre, a Föld gravitációs vonzásának leküzdésére, amely eddig korlátozta a mérnököket.

A cég már 2012 augusztusában kapott 100 ezer dollárt a NASA-tól kutatás-fejlesztére. A mostani támogatás az elkövetkezendő két évben fogják felhasználni. Ezalatt kifejlesztik a Trusselatort, egy űrben használt napelemek gyártósorához hasonló gépet.

„Miután bemutattok, hogy a technológia működik, a következő lépés az, hogy létrehozunk egy focipálya méretű antenna- és teleszkóprendszert, hogy segítsük a Föld-szerű bolygók felkutatását” − Rob Hoyt, a cég vezérigazgatója.

A NASA más, 3d-nyomtatást az űrrel párosító projekteket is támogatott, de azok azzal foglalkoznak, hogy az űreszközök alkatrészeit ezzel a technológiával állítsák elő, nem pedig egy teljes űreszköz elkészítésével foglalkoznak.

Rovatok