Index Vakbarát Hírportál

Egy ausztrál tinédzser szivárogtatja az Apple titkait

2013. szeptember 7., szombat 07:52

Megint Sonny Dicksonnak sikerült megtudnia a következő Apple-termékek egyik fontos újítását. Ez nem meglepő, az ausztrál tinédzsernek már sokszor sikerült eltalálnia, mi lesz a következő nagy durranás a cégnél. Most az ujjlenyomat-olvasót leplezte le idő előtt.

Sonny Dickson szüleivel él Melbourne mellett. Idén augusztusban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy részletes képeket és videókat tett közzé a jövő héten bemutatott iPhone-ról. Most csütörtökön ő volt az első, aki az ujjlenyomat-olvasós home gombot bemutatta.

Honnan vannak egy tizenéves fiúnak ilyen jó információi, ráadásul a világ másik végéről? Dickson elárulta a Reutersnek, hogy 5-10 kínai forrása van, akik az Apple gyáraiból kihozott prototípusokat vásárolják meg 250-500 dollárért.

Ezek a források jó felbontású fotókat küldenek a fiúnak a mobilokról és az alkatrészekről. Ő aztán felteszi ezeket a blogjára és a YouTube-ra. Bevétele is van ebből a tevékenységből, hiszen akkora a forgalom, hogy a hirdetésekből el tudja tartani az oldalt és még a forrásoknak is tud fizetni a prototípusokért.

Dickson azt mondja, hogy mivel már évek óta csinálja ezt, meg tudja különböztetni a hamisat az igazitól. De több helyről ellenőrzi az információkat, hogy biztosan ne legyen hiba a posztokban. Napi 12 órát tölt honlapjával és havi 2000 ausztrál dollárt keres ezzel, ez nagyjából 1850 dollár, vagyis 425 ezer forint. Honlapját leginkább az Egyesült Államokból nézik, az Apple központból 590-szer látogattak el az oldalra augusztusban. Ezen kívül volt még 53 találat az amerikai védelmi minisztériumból is.

Dickson úgy gondolja, nem csinál semmi törvénytelent, de a szakértők nem biztosak ebben, szerintük a bíróság máshogy döntene. Az Apple híresen vigyáz titkaira, minden eszközzel megpróbálja megakadályozni az információk idő előtti kiszivárogtatását. Az már kérdés, hogy ez nem mindig sikerül nekik. Ráadásul azzal, hogy pénz is keres a hirdetésekkel, védtelenebbé teszi az esetleges támadásokkal szemben.

Az ausztrál fiú azt mondja, hogy leállna a szivárogtatással, ha az Apple felszólítaná erre, de még nem érkezett semmilyen megkeresés hozzá. Az álma egyébként az, hogy majd az Apple-nél fog dolgozni.

Rovatok