Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb titoktól lesz jobb a telefon

2013. szeptember 9., hétfő 10:59

A Microsoft és Nokia szorosan együttműködött a múltban az okostelefonok gyártása miatt, ugyanakkor a két cég mindig is megtartott magának bizonyos információkat, nem osztottak meg mindent a partnerrel. A titkolózás miatt néha az utolsó pillanatban kellett változtatni valamit a már kész terméken.

Joe Belfiore, a Microsoft alelnöke konkrét esetekre emlékszik, amikor a Nokia titokban tartott fontos funkciókat a mobilokkal kapcsolatban, így a szoftvert sem tudták tökéletesíteni. Sokszor úgy dolgoztak, hogy nem tudták pontosan miért kell előbbre venni fejlesztéseket.

A Nokia felvásárlásával most enne vége, hiszen a Microsoft fogja felügyelni a gyártási folyamat egészét, nem lesznek már sötét foltok a tervezésnél vagy a fejlesztésnél. Belfiore szerint emiatt jobbak és gyorsabbak lesznek a mobilok.

A Microsoft 7,2 milliárd dollárt költ a Nokia mobilrészlegének felvásárlására és a szabadalmak licencelésére. A két cég együttműködése még 2010-ben kezdődött, akkor szövetkeztek a Windows Phone-ok népszerűsítésére. A Microsoft a mobilos operációs rendszere népszerűségének felfutását várta az együttműködéstől, a Nokia pedig azt remélte, hogy megállíthatja az évek óta tartó hanyatlást.

Idén fogalmazódott meg bennük, hogy nem a várakozásoknak megfelelően alakulnak a dolgok, változtatni kell a partnerségen. Hiába adja a Nokia a Windows Phone-ok 80 százalékát, az operációs rendszer részesedése csak négy százalék maradt. Változtattak is, a Microsoft felvásárolta a mobilrészleget.

Rovatok