Index Vakbarát Hírportál

Minden idők legdrágább játéka a GTA5

2013. szeptember 9., hétfő 22:59

Minden idők legdrágább videojátéka lehet a szeptember közepén megjelenő Grand Theft Auto 5 a maga 265 millió dolláros büdzséjével. A számot a kiadó Take 2 Interactive nem erősítette meg, egy skót lap, a The Scotsman szellőztette meg a fejlesztőcsapatra, a szintén skót illetőségű Rockstar North-ra hivatkozva.

A nagyjából 60 milliárd forintnak megfelelő összeg messze magasabb, mint egy-egy csúcskategóriás videojáték költségvetése, amelyeket manapság 50-100 millióból szokás összehozni. A legdrágább játéknak eddig a Star Wars világában játszódó online szerepjátékot, az Old Republicot tartotta a szakma, 200 milliósra becsült büdzsével. A játék a megjelenése után három nap alatt érte el az egymilliós előfizetői számot, de a népszerűsége hamar megcsappant, bő fél év múlva el is törölték a havidíjat.

A GTA5 azonban elsősorban egyszemélyes játék lesz, így csak az eladott példányokból kell behoznia a fejlesztés és a marketing költségeit. A kiadó azt várja, a karácsonyi szezon végére eléri majd az egymilliárd dollárt a bevételi mutató. Ez nem lenne példa nélküli a játékiparban, a Call of Duty sorozat legutóbbi két része ezt a bevételi határt 15, illetve 16 nap alatt érte el.

A gigászi költségek mögött elsősorban a szokatlanul nagy fejlesztőcsapat (300 ember, a játékipar egyik sztárcégénél valószínűleg messze az átlag feletti fizetésekkel), és a hosszú fejlesztési idő, nagyjából 5 év áll. Emellett sokba kerül a játék zenéje is: több mint 240 slágert licenceltek hozzá, amelyeket a játékban autóvezetés közben 15 a rádiócsatorna egyikére hangolva élvezhetünk.

A 265 milliós költségvetés felülmúlja az utóbbi években igencsak elszállt hollywoodi szuperprodukciók árait is: ennél olcsóbb volt az Avatar, az Acélember, vagy a Bosszúállók is. Sőt, Hollywood történetében egyetlen film akad, ami többe került, mint a GTA5: ez pedig a Karib-tenger kalózai sorozat harmadik része, a Világ végén, a maga 300 millió dolláros büdzséjével (igaz, ez csak a produkciós költségvetés, míg a GTA5 esetében kiszivárgott összeg már a marketingre fordított dollárokat is tartalmazza).

Rovatok