Index Vakbarát Hírportál

A kisvállalkozások ragaszkodnak az XP-hez

2013. szeptember 11., szerda 16:04

Bár a Windows XP támogatása jövőre véget ér, a magyar kis- és középvállalkozások egy része még mindig használja. A 2001-ben bemutatott Windows XP operációs rendszer korának legsikeresebb számítógépes platformja volt, ma már elavult és az új rendszerek sokkal korszerűbben kezelik a munkafolyamatokat.

2014. április 8-tól a Microsoft nem nyújt támogatást a Windows XP felhasználóknak, és nem lesznek elérhetők számukra a biztonsági frissítések sem. A Microsoft kis-és középvállalkozó ügyfelei körében közel 500 válaszadó segítségével végzett felmérést az átállással kapcsolatban.

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 62 százaléka már értesült arról, hogy a Microsoft a közeljövőben megszünteti a Windows XP támogatását, és 42 százalékuk azzal is tisztában volt, hogy a vállalat emellett az Office 2003 támogatását is befejezi.

A válaszadók több mint háromnegyede tudta, mindez azt jelenti, hogy az XP operációs rendszer nem kap a továbbiakban biztonsági frissítéseket. A jólértesültség ellenére a kérdőívek elemzéséből kiderült, hogy sokan mégis ragaszkodnának a 12 évvel ezelőtti rendszerhez, egyrészt azért, mert a számukra fontos alkalmazások között vannak XP-re fejlesztettek is (48 százalék), másrészt azért, mert költségesnek ítélik meg a migrációt (39 százalék).

Rovatok