Index Vakbarát Hírportál

Felelnie kell a Google-nek az adatgyűjtésért

2013. szeptember 11., szerda 14:20

A Google még 2010-ben beismerte, hogy a Street View felvételeit készítő autói rengeteg adatot gyűjtöttek. Nemcsak azt szedték össze, ami elengedhetetlenül szükséges a helyadatok számolásához, hanem, a cég szerint véletlenül, személyes információkat is begyűjtöttek. Az amerikai és az európai kormányok is többször felemelték a szavukat az esetek ellen.

A nyomozások nem vezettek sokra, az USA-ban beadott civil keresetek nem jutottak el a tárgyalásig. Az incidens idején még csak felfutóban voltak az internetes adatbiztonsággal kapcsolatos perek. Akkor beadtak egy úgynevezett class actiont a cég ellen: ebben az amerikai perfajtában egy ember képviselhet több károsultat. A vád szerint a Google megsértette a lehallgatást tiltó jogszabályokat.

2010 augusztusában a cég központjához legközelebbi San Jose-i bíróságnak a Google úgy nyilatkozott, az ügyet ejteni kell, mivel az internet előtti, telefonos adatvédelmi jogszabályok nem alkalmazhatóak. A következő évben azonban James Ware kerületi bíró úgy döntött, hogy nincs igazuk, és mehet tovább a per.

A Google fellebbezett, a döntés pedig a kerületi bíróságok felett álló bírósághoz került, amely 2013 szeptember 11-én a cég ellen ítélt. A Google érvelése szerint azért nem lehet rájuk alkalmazni a lehallgatás elleni jogszabályokat, mivel a wifi-hálózatokon átküldött adatok nyilvánosan, olvashatóan elérhetőek. Szerintük a wifi gyakorlatilag titkosítótlan rádiós kommunikáció, így nincs köze a lehallgatásokhoz.

A bíróság szerint viszont a cég által begyűjtött adatok nem férnek bele ebbe a kategóriába. A cég ügyvédi a frekvenciatartománnyal érveltek, a bírók azonban megállították, hogy abba túl sok minden tartozik bele, a garázsnyitóktól a tévéig, ezeket pedig senki nem gondolja rádiózásnak.

Ráadásul az eredeti fogalomba a beleegyezés is beletartozik, a képek, felhasználónevek és jelszavak átadása pedig minden bizonnyal nélküle történt. Azzal sem értettek egyet, hogy a wifi-k nyilvánosan olvashatóak lennének, csak azért mert a legtöbb ember nem tudja levédeni hálózatát. Ettől még innen, beleegyezés nélkül begyűjteni adatokat nem szabad, a rajta átküldött adatok egyértelműen jogi védelem alá esnek, a Google tehát illegálisan gyűjtötte be őket.

Rovatok