Index Vakbarát Hírportál

Az USA háborúba küldi a torrentet

2013. szeptember 11., szerda 16:53

A DARPA elkezdte egy új technológia éles tesztjét, amellyel a szárazföldi erők szerver használata nélkül tudnak adatokat megosztani egymással, helyi vezeték nélküli és rádiós megoldásokkal. A Content-Based Mobile Edge Networking (CBMEM) nevű program keretében ad hoc hálózatokat hoznak létre peer-to-peer (végponttól végpontig) technológiával (kvázi így működik a torrentezés is). ezen aztán képeket, dokumentumokat, és más adatokat küldhetnek egymás eszközeire a katonák, anélkül, hogy elárasztanák a hadsereg szervereit.

A CBMEM gyorsan sikeres lehet például Afganisztánban, vagy olyan misszióknál ahol a katonaságnak anélkül kell megosztania egymással adatot, hogy hazatelefonálnának világméretű hálózatukon. Beletartozhatnak ebbe a humanitárius akciók, például katasztrófáknál, amelyek kiütik a globális hálózatokat, a kulcsfontosságú kommunikációs infrastruktúrákat. Ez adhatja az alapját a kutatásoknak, mivel akár kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonokon is használható lehet.

A DARPA augusztus végén már tesztelte a rendszert Virginiában. A programhoz fejlesztett szoftvert androidos okostelefonokra töltötték, amelyek a megszokott adótornyos és wifi-s kapcsolat mellett UHF-, L-frekvenciás és katonai rendszerekhez is tudtak csatlakozni.

A megoldás sok tekintetben a torrentes fájlmegosztókra hasonlít, leszámítva, hogy mindenképpen eljuttatja a tartalmakat a többi eszközre, nem pedig csak kiszolgálja a letöltéseket, ha vannak. Mindegyik eszköz szerverként viselkedik, képes szórni tartalmát bármelyik éppen elérhető hálózattípuson. Az új tartalmak végül minden taghoz eljutnak, anélkül, hogy bármit kellene ezért tennie.

Rovatok