Index Vakbarát Hírportál

Radikális fordulatot követelnek a Microsofttól

2013. szeptember 11., szerda 15:13

A Microsoft legnagyobb befektetői közül legalább hárman radikális fordulatot szeretnének látni a cég vezetésében. A Reuters információi szerint többen Alan Mulallyt, a Ford Motor vezérigazgatóját és Mike Lawrie-t, a Computer Sciences vezérigazgatóját javasolják a cég élére. Az utód kiválasztásáért felelős testület és tanácsadóik Steve Ballmer lemondása után találkozott a legnagyobb befektetőkkel.

A hírügynökség forrásai szerint hamarosan megnevezhetik az utódot, még az idén meglehet a következő vezérigazgató. A találkozóra legalább negyven névből álló listával érkezdet a résztvevők, a listán belsős és külsős szakemberek is voltak. A szűkítés megkezdődött, de arról nincsenek hírek, hogy a Microsoft vezető testületének elfogadható volt-e a befektetők bármilyen javaslata.

Azt nem sikerült kideríteni, hogy kik voltak a listán. A Microsoft természetesen nem kommentálta a Reuters értesülését, valamint Mulally és Lawrie sem reagált a megkeresésre.

A vezérigazgató keresése az egyik legfontosabb esemény a technológiai piacon a következő hónapokban. A Microsoftnak változásokra van szüksége, hogy minden területen fel tudja venni a versenyt a konkurensekkel és a mobilpiacon is sikereket érjen el végre.

A befektetőknek valószínűleg azért tetszene a két említett jelölt, mert mindketten fordítani tudtak jelenlegi cégük életén. Mulallynak ugyanakkor 2014-ig a Fordnál kell maradnia, legalábbis a jelenlegi tervek szerint, ezt nyilatkozta a cég szóvivője is. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy még előtte lelép a cégtől, ha olyan ajánlatot kap.

Lawrie-ért pedig azért rajonganak, mert sikeres IT-vezetőként felrázta a Misys céget, mielőtt a Computer Science-hez csatlakozott volna. Lawrie ezen kívül három évtizedet töltött az IBM-nél, ahol azzal a John Thompsonnal dolgozott, aki most a kiválasztásért felelős testületet vezeti.

Rovatok