Index Vakbarát Hírportál

Teljesen eltörölnék a roamingdíjat az EU-ban

2013. szeptember 11., szerda 20:07

Az európai távközlési piac egységesítését célzó reformtervezetet ismertetett szerdán az Európai Bizottság. Az indítványok között szerepel a mobiltelefonálás roamingdíjának eltörlése, az EU-n belüli nemzetközi vezetékes hívások díjának a hazai interurbán hívásdíjakkal azonos szintre hozása, illetve a szélessávú internet elterjesztésébe történő jelentős beruházások célkitűzése.

A várhatóan még nagy vitákat kiváltó javaslatcsomag értelmében jövő év július elsejével az unión belül eltörölnék a bejövő hívások mobil eszközön történő fogadásának díjait. A szolgáltatóknak vagy olyan előfizetési csomagot kellene felajánlaniuk, amely az EU-n belül bárhol azonos feltételeket kínál, vagy pedig lehetővé kellene tenniük, hogy az ügyfél átszerződjön az olcsóbb díjszabást kínáló roaming szolgáltatóhoz.

Az internetszolgáltatási piacon a bizottsági javaslat az úgynevezett hálózatsemlegesség elvét igyekszik érvényesíteni, ami alapján tilos lenne az adatfolyam lassítása, ugyanakkor mód lenne arra, hogy bizonyos szolgáltatásokat, így például az online tévéhozzáférést garantáltan gyorsabb internetkapcsolat mellett kínálják. A díjszabást áttekinthetően kellene megállapítani, és az ügyfeleknek meg kellene adni a lehetőséget, hogy szerződést bontsanak, ha a szolgáltató nem biztosítja a szerződésben vállalt internetsebességet.

Mégsem halasztották el?

A nyáron port kavart Neelie Kroes uniós távközlési biztos tervezete, amelyben az állt, hogy a roamingpiacon a nagykereskedelmi árakat 90 százalékkal csökkenteni kell. Augusztus végén azonban úgy tűnt, az eddig kemény kezűnek tartott politikus igencsak megpuhul a nagy telekommunikációs cégek nyomása alatt, mert a Reuters által látott bizottsági dokumentumban már nem szerepeltek ilyen tervek.

A korábbi tervezetben még az szerepelt, hogy 2014 júliusától csak 3 eurocentet lehet kérni egy perc telefonhívásért, ami jóval alacsonyabb az idén júliusban bevezetett 10 centes limitnél. A mobilon való internetezés ára is a tizedére csökkent volna, a mostani 15 centről 1,5 centre. Az EB szerdán bejelentett tervezete azt sejteti, az Európai Unió az eredeti elképzelésekhez tért vissza.

Angliában már elkezdték

Egy brit szolgáltató új szolgáltatást vezetett be szeptember elején: roaming helyett hét országban már otthoni díjakat számláznak. Az ilyen téren már korábban is élen járó brit szolgáltató, a Three pénteken bejelentette, hogy ügyfelei számára hét országban megszüntetik a roamingdíjat, vagyis ők ezekben az országokban a telefonálásáért és a mobilnetezésért az otthoni tarifák szerint fizetnek. A Three ügyfelei a következő országokban (ahol a cégnek leányvállalkozásai vannak) élhetnek a kedvezménnyel: Írország, Ausztrália, Olaszország, Ausztria, Hongkong, Svédország és Dánia.

A „Feel At Home” vagyis érezd magad otthon szolgáltatás igénybevételéhez a felhasználónak nem kell tennie semmit, mivel automatikusan aktiválódik, ha az adott ország területére ér az utazó. Habár a roaming eltörlése ebben az esetben házon belül történik, már az is sokat jelentene a felhasználóknak, ha ilyen módon szorulna vissza a roamingdíj, hiszen a nagy távközlési szolgáltatók számtalan országban működtetnek hálózatokat.

Rovatok