Index Vakbarát Hírportál

Google-nek álcázta magát az NSA

2013. szeptember 13., péntek 15:05

Egy brazil újsághírből egyértelműen kiderült, hogy az NSA legalább egy esetben megkérdőjelezhető módszerekkel végzett adatgyűjtést a Google-ön keresztül. A Fantastico nevű brazil lap megszerezett és publikált egy dokumentumot Edward Snowden pakkjából, amelynek diagramjain az látszik, hogy a cég Google-nek adta ki magát egy úgynevezett közbeékelődős támadás (man-in-the-middle attack – MITM) végrehajtásakor.

A technika lényege, hogy a hekkerek hamis biztonsági tanúsítvánnyal valódinak tüntetik fel magukat, például egy beszélgetésnél a két fél közé beékelődnek, és úgy közvetítik az üzeneteket, hogy minden információ átmegy rajtuk.

Azt nem tudni, hogy a kérdéses dokumentum az NSA-tól, vagy brit megfelelőjétől, a GCHQ-tól származik-e. Az adatokat viszont a konkrét esetben a küldőtől az NSA központjába irányították, utána pedig a fogadóhoz, anélkül, hogy ezt bármelyik félnek feltűnt volna.

A Google röviden reagált az arról szóló hírekre, hogy a kormány megtalálta a módját biztonsági rendszereik kijátszására,közölték, hogy nincs bizonyítékuk rá, hogy ilyesmi történt volna. Csak akkor adunk a kormányoknak adatokat, ha erre törvény kötelez minket." Az NSA nem válaszolt a témában.

Rovatok