Index Vakbarát Hírportál

Jönnek a 64-bites mobilprocesszorok

2013. szeptember 13., péntek 09:04

Az új iPhone bemutatóján elhangzott egy mondat, hogy a mobilban lévő processzor az első, amely 64-bites. Azt is állították, hogy a versenytársak még csak nem is gondolkodnak ilyenen.

Az első állítás igaz, valóban ez az első a piacon, de az már nem igaz, hogy a többiek ennyire le lennének maradva. Az ARMv8 architektúra, amin az Apple új processzora is alapul már egy éve elérhető. A versenytársak közül pedig a Qualcomm, Samsung, Nvidia, Intel javában fejleszti saját 64-bites processzorát.

A Samsung az Apple bemutatója után sietett is közölni, hogy az új mobiljaikban természetesen ők is 64-bites processzort tesznek. És az Intel is hasonlót jelentett be.

Szakértők szerint az Apple-nek néhány hónap előnye van a versenytársakhoz képest, Nathan Brookwood, az Insight 64 tanácsadó cégtől 9-12 hónapos előnyt jósol, mielőtt az első ilyen androidos mobilok megjelennének.

Patrick Moorhead, a Moor Insights and Strategy elemzője szerint nincsenek meghatározó előnyei vagy hátrányai annak, hogy 64-bites processzort tettek a mobilokba, legfeljebb annyi, hogy 4 gigabájtnál több RAM-ot tudnak kezelni. Az Apple 2007-től fokozatosan emelte a RAM-ot 128 megabájtról 2 gigabájtig. A Samsung Galaxy Note 3-ban már 3 gigabájt van, ez a legtöbb eddig mobileszközben. Moorhead szerint a következő három-öt évben nem kell attól félni, hogy a piac a 32-bites processzorok miatt korlátokba ütközne.

Az ARMv8 64-bites architektúrájának mégis lehet előnye. Az extra regiszterek hatékonyabbá tehetik az A7-et, jelentősen növelve a teljesítményt olyan feladatoknál, mint például videó dekódolása. Ez a tény és az, hogy számos más területen is gyorsítottak az iPhone 5s alkatrészein (GPU, órajel, magok) sokkal gyorsabb működést tesznek lehetővé.

Rovatok