Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Ray Dolby, a térhatású hang atyja

2013. szeptember 13., péntek 09:27

Meghalt Ray Dolby, a zajcsökkentés és a térhatású hang úttörője. A nyolcvanéves szakembert, akinél korábban Alzheimer-kórt és leukémiát diagnosztizáltak, főleg azért ismeri a világ, mert szinte minden jobb minőségű, zene vagy hang lejátszására képes szórakoztatóelektronikai eszközön megtalálni a nevét. Dolby volt az, aki először ért el igazi áttörést a zenei felvételeken hallható alapzaj csökkentésében, később pedig a térhatású hang kidolgozásán és tökéletesítésén dolgozott. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, neve eggyé vált a kiváló mozis hangélménnyel.

Dolby Portlandben született és San Francisco környékén nőtt fel. Karrierjét az Ampex nevű cégnél kezdte, ahol a videós rögzítés alapjainak kifejlesztésén dolgozott. Miután Cambidge-ben PhD fokozatot szerzett, 1965-ben megalapította a Dolby Laboratories nevű cégét Londonban. 1989-ben kapott életmű-Oscart mindazért, amit a mozifilmekért tett.

Dolby fia, a szintén filmes Tom Bolby szerint sokakban téves kép él az apjáról, aki bár igazi mérnök volt, munkáját valójában a zene és a művészetek iránti szeretet vezérelte.

Rovatok