Index Vakbarát Hírportál

A szadizmus hajtja az internetes trollokat

2013. szeptember 13., péntek 13:32

Az internetes trollkodás a szadizmuson alapul - erre a következtetésre jutott egy most közzétett tanulmány. A kutatást egy közelmúltban nagy port felvert esetek miatt kezdték el a témában. A 14 éves, angliai Lutterworth-ben élő Hannah Smith bőrbetegsége miatt regisztrált az Ask.fm-re, ahol segítő válaszok helyett gyalázkodó hozzászólásokat kapott. A lány nem bírta tovább, és saját szobájában akasztotta fel magát. Néhány héttel az eset után a 18 éves Jasmine Griffiths is öngyilkos lett, mert Facebookon üzengették neki folyamatosan, hogy egy fabatkát sem ér az élete, és jobb lenne, ha végezne magával.

Mindkét eset óriási visszhangot kapott a médiában, a trollok azonban annyira érzéketlenek voltak, hogy néhányan még az áldozatok halálét is megünnepelték, mondván megérdemelték azt.

Rengeteg embert érnek támadások online, legyen az Facebook vagy Twitter. Erin Bruckels, a University of British Columbia kutatója két tanulmányt is írt a szadizmusról és arra a megállapításra jutott, hogy ez a hajlam sokkal gyakoribb az emberekben, mint gondolnánk. Azok, akiknek ilyen hajlamaik vannak, hajlamosak megbántani az embereket és tovább is mennek, hogy szenvedni lássák áldozatukat.

A kutatás résztvevőinek sötét oldalát vizsgálták, mint szadizmus, pszichopatizmus, nárcizmus és machiavellizmus. A kísérlet első felében a 71 résztvevőnek olyan kellemetlen feladatok közül kellett választani, mint bogarak megölése, bogarak megölésének segítése, mocskos wc-k tisztítása, tűrni a jéghideg víz által okozott fájdalmat. A résztvevők 12,7 százaléka választotta a fájdalmat, 33,8 százalék wc-t takarított, 26,8 százalék választotta az ölést és szintén 26,8 százalék az ebben való közreműködést.

Azok, akik a bogarak ölésére vállalkoztak, kaptak egy szerkezetet, amely hangos roppanó hangot adott ki használatkor, ezzel maximalizálva a feladat rémességét. A segítőknek az volt a feladatuk, hogy ők tegyék bele a bogarakat a megsemmisítő gépbe. Azt azonban nem árulták el nekik, hogy van egy védőmechanizmus a szerkezetben, ami nem engedi megölni a bogarakat.

Akik ezt a feladatot választották, azoknak van a legnagyobb hajlamuk a szadizmusra. Minél szadistábbnak találták az előzetes tesztek alapján az önkéntest, annál inkább hajlandó volt megölni a bogarakat. Minél több bogarat öltek meg, annál boldogabbak voltak. Buckels szerint általában nem tudjuk összeegyeztetni a szadizmust az amúgy normális emberekkel. Pedig a kutatások azt mutatják, hogy az amúgy jól szituált emberek körében is el kell ismerni ezen hajlamok jelenlétét. Ezek az emberek nem sorozatgyilkosok és nincs szexuális devianciájuk sem, de valamilyen érzelmi töltést kapnak akkor, ha más embereket látnak szenvedni.

A trollkultúra attól egyedi, hogy nyíltan ünnepli a szadista hajlamok internetes megmutatkozását. Talán nem véletlen, hogy a szadisták örömmel vetik bele magukat a kommentelésbe és trollkodásba - vonta le a tanulságot a tanulmány.

Rovatok