Index Vakbarát Hírportál

Zuckerberg szerint a kormány a hibás

2013. szeptember 13., péntek 14:01

Nem kis nyomás nehezedik ma a világ vezető, sokmilliós felhasználói bázissal rendelkező IT cégeire, hiszen az Edward Snowden által kiszivárogtatott, folyamatosan megjelenő dokumentumok nem vetnek rájuk jó fényt. Egyrészt azért nem, mert nem világos, hogy – törvényi kötelezettség ide vagy oda – milyen módon és mekkora mértékben szolgálták ki az amerikai nemzetbiztonsági hivatalokat adatokkal, másrészt pedig a vállalatok kommunikációja ellenére a mai napig nem tiszta, hogy milyen kompromisszumokat kötöttek ezeken túlmenően.

Az biztos, hogy nincsenek könnyű helyzetben a cégek, hiszen egyik oldalról a működésük alapfeltételeit meghatározó hatóságokkal, kormányzati szereplőkkel, politikusokkal is meg kell találniuk a hangot, ugyanakkor jövedelmező működésük kulcsa a felhasználói bizalom, az az elvárás, hogy ügyfeleik csak egy bizonyos határig hajlandók eltűrni az adatfelhasználás visszás jelenségeit.

Nem véletlen, hogy egy neves szakmai rendezvényen, a TechCrunch Disrupt nevű eseményen a Facebook alapító-tulajdonosát, Mark Zuckerberget erről is kérdezték. Habár a beszélgetésben nem elsősorban ez volt a központi téma, hanem a Facebook jövője, gazdasági helyzete, a tőzsdei szereplés, talán sokkal érdekesebb, hogy Zuckerberg röviden miket is mondott a megfigyelési ügyről, illetve a közösségi oldal ebben játszott szerepéről és terveiről.

A több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező vállalkozás láthatólag nem veszítette még el rugalmasságát: kisebb-nagyobb zökkenőkkel, de stabilizálták helyzetüket a tőzsdén, és megvalósították a tulajdonos legfontosabb elvárását, hisz be tudtak törni a mobilpiacra is. Zuckerberg az interjúban arról is szót ejtett, hogy újabb komoly változtatásokra készülnek, hogy az új kihívásoknak tartalmilag és a szolgáltatásokat tekintve is megfeleljenek.

Ennek egyik eleme, hogy tovább akarják lazítani a rájuk háruló adatvédelmi előírásokat – ez ügyben friss hír, hogy a kereskedelmi felügyelet is vizsgálja az új felhasználási feltételeket. Zuckerberg bizakodó, és kifejtette, hogy az üzleti filozófia maradt a régi: építkezni, növekedni, jövedelmezően tevékenykedni. Az interjút készítő Michael Arrington, a TechCrunch vezetője egyenes kérdésére azonban kitérő választ adott: A világ összes emberét meg akarjátok szerezni? – (kis csönd) Azt akarjuk segíteni, hogy mindenki megtalálja a kapcsolatokat. Nem mindenki használja a Facebookot, de a legtöbben használnak közösségi eszközöket.

Arrington rákérdezett, a Facebook több adattal rendelkezik az emberekről, mint bármely más szervezet a világon, így különösen fontos annak tisztázása, hogy ezekből az adatokból mit kap meg az amerikai kormányzat. Zuckerberg ekkor váratlan hevességgel reagált: "Úgy vélem, mind az én, mind a Facebook feladata az, hogy hogy megvédje az oldal összes felhasználóját. A kormány dolga pedig az, hogy mindannyiunkat megvédjen. Ők azonban rosszul egyensúlyoznak a két elvárás között. Azt hiszem, a kormány ezt elszúrta." Majd később azt is hozzátette, hogy bízzanak a Facebookban, ugyanis a színfalak mögött a vállalat kemény harcot folytat az amerikai kormánnyal annak érdekében, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak azok az információk, amelyek a nemzetbiztonsági adatkérésekkel kapcsolatosak.

Rovatok