Index Vakbarát Hírportál

Kalózoktól lesi el a trükköket a Netflix

2013. szeptember 15., vasárnap 18:17

Anglia, Írország és a skandináv országok után az európai terjeszkedés újabb lépéseként Hollandiában indította el szolgáltatását a Netflix, az internet legnépszerűbb online videotékája. Kelly Merryman, a cég egyik beszerzési igazgatója elárulta, mi alapján válogatják össze egy-egy új verzió elindításakor, hogy milyen filmek és sorozatok kerülnek be először a téka kínálatába. A titok roppant egyszerű: megnézik, mik a legtöbbet letöltött kalózanyagok az adott ország torrentoldalain, és ezeknek a tartalmaknak a jogtiszta forrásaival indítanak.

Merryman szerint a fájlcserélő toplistáknál nincs jobb mutató arra, hogy egy-egy országban mire kíváncsiak a nézők. Hollandiában például speciális helyi jellegzetesség volt a Szökés című sorozat óriási népszerűsége.

A Netflix bevallottan a fájlcserélőket tekinti egyik legfontosabb célcsoportjának azzal, hogy olcsón (az amerikai havidíj 8 dollár, vagyis nagyjából 1800 forint), de a torrentezésnél sokkal egyszerűbben és kényelmesebben nyújt hatalmas választékot filmekből és sorozatokból. A dolog működni látszik:Kanadában a Netflix elindulása óta, három év alatt a felére esett vissza a legnépszerűbb fájlcserélő protokoll, a Bittorrent adatforgalma.

A legnagyobb kihívás az online téka számára, hogy exkluzív tartalmakat szerezzen be. Ezt saját költségen forgatott sorozatokkal igyekszik megoldani, mint a House of Cards, vagy az Arrested Development legutóbbi évada. A cég próbálkozott fizetős kábelcsatornáknál is sorozatok megvételével, de nem tudtak annyi pénzt ajánlani, amennyiért az HBO odaadta volna a Trónok harcát, vagy a Showtime a Dextert - ez ugyanis az ő előfizetői bázisukat tépázhatta volna meg.

Rovatok