Index Vakbarát Hírportál

Állami kémprogramok Magyarországon is?

2013. szeptember 16., hétfő 14:20

A májusi hírek szerint Magyarországon található a főként kormányzatok által használt hírhedt kémprogramcsomag, a Finfisher (Finspy) egyik irányító szervere. A Citizen Lab jelentése szerint az elmúlt időszakban 36-ra nőtt azon országok száma, ahol a FinSpynak irányító szerverei vannak. A 11 új ország listáján Magyarország is szerepel.

Bár a szakértők szerint az irányító szoftver telepítéséhez szolgáltatói közreműködés szükséges, ez önmagában még nem utal közvetlenül kormányzati felhasználásra. A gyanút azonban tovább erősítheti egy szeptember elején ismertté vált dokumentum; erről Bodoky Tamás írt az atlatszo.hu oldalán megjelent cikkében. Bodoky szerint a Citizenlab jelentésében azonosítottak egy Finfisher szervert a paksi Rendszernet Kft. IP-címén.

A cikk megjelenése után Kiss János a szerverpark.eu és a RendszerNET Kft. nevében azt közölte, hogy nem tudnak arról, hogy Finfisher szerver futna a hálózatukban. "Cégünk harcol a SPAM és Fishing site ellen is. Cégünkhöz egyetlen egy bejelentés sem érkezett hogy illegális tartalom van a hálózatunkban. Cégünk szerver üzemeltetéssel foglalkozik, jelenleg több mint 200 szervert szolgál ki" – írta Kiss. Az atlatszo.hu szerint ilyen szervert azonban a hosting cég tudta nélkül is futtathat valamelyik ügyfele.

Szeptember 5-én a Wikileaksen feltűnt egy újabb dokumentumcsomag, amelyekben két, magyar vonatkozású adat is szerepel. Az egyik egy magyar állami cég, a Neti Kft. által fejlesztett Bongo megfigyelőrendszer újabb brosúrája. A Bongót a Puskás Tivadar Közalapítvány leányvállalata fejlesztette; az integrált megfigyelőeszközt elsősorban a nemzetbiztonsági és titokvédelmi szervezeteknek szánták, mivel nagy mennyiségű adatot gyűjthet be telefon-, illetve IP-alapú hálózatokból.

A másik dokumentum sokkal érdekesebb: ez egy 2011-es szerződés a Gamma International és a svájci székhelyű Dreamlab Technologies AG között a Finfisher piacának felosztásáról, amelyben Bulgária, Svájc és Chile mellett Magyarországot is név szerint megemlítik.

Tiltott szoftver

Mivel célszoftverről van szó, gyanítható, hogy a megrendelője a magyar állam lehetett. Ha ez igaz, még mindig kérdéses a feltételezett felhasználás célja, elvégre szigorúan ellenőrzött körülmények között a Finfisher hatékony eszköz lehet a bűnüldözők kezében. Ugyanakkor tény, hogy az NSA-botrány épp azt mutatta meg, hogy a hatóságok és a nemzetbiztonság viszonylag könnyen kicsúszhat a törvényességi ellenőrzés alól, és a színfalak mögött politikai célokat is szolgálhat. A Gamma terméke ellen ezért a civil jogvédők is tiltakoztak, és több országban – például a Gamma székhelyéül szolgáló Egyesült Királyságban is – betiltották a használatát.

Rovatok