Index Vakbarát Hírportál

Alig fogyaszt a világ legkisebb autója

2013. szeptember 17., kedd 10:47

A kisautók tervezése és gyártása jövedelmező üzletág; az energiahatékonyság és a kipufogógáz-kibocsátás miatt szigorúbb szabályozásokat vezettek be, így manapság a teherautók és a családi autók is kisebbek, mint évekkel ezelőtt.

Valószínű, hogy ennek ellenére sem szaporodnak el az olyan apró autók, mint amekkorát Austin Coulson épített. A kétliteres fogyasztású miniautó mindössze 63,5 centiméter magas, 60 centi széles és 1,2 méter hosszú. Emiatt nem számíthat túl nagy népszerűségre, de minden megvan benne, ami egy rendes autóhoz kell: vannak szabványos fényszórói, felnyitható, ablaktörlős szélvédője és dudája is. Az autó megfelel az amerikai közlekedési rendszabályoknak, így texasi rendszámtáblát kaphatott.

A fenti videóban Coulson elmondta, hogy nem tudja, mennyire energiahatékony a jármű, de az ezt vizsgáló teszteken legalább 45 mpg-t érhet el; az amerikai közlekedésben ez a fogyasztás mértékegysége, azt mutatja meg, hány mérföldet tud megtenni a járgány egy gallon benzinnel. 45 mpg bő 5 literes fogyasztást jelent 100 kilométeren. A jármű talán nem dönti meg az alacsony fogyasztás világrekordját, de díjat így is kapott a Guinness Rekordok Könyvétől, mivel ez a világ legkisebb, a közúti közlekedésben használható autója.

Rovatok