Index Vakbarát Hírportál

Alkoholista processzort gyártott az Intel

2013. szeptember 17., kedd 13:40

Az Intel mérnökei olyan áramkört alkottak, ami borból nyeri a működéséhez szükséges energiát, és akár egy mikroprocesszort is meg tud hajtani. Az Intel Developer Forumon tartott bemutatón a fejlesztők egy pohárba tették az egyszerű áramkört, majd vörösbort öntöttek rá. A processzorral ezután egy rajzolóprogramot futtattak egy e-papír kijelzővel felszerelt számítógépen.

Az Intel nem árult el további részleteket az új technológiáról, de valószínű, hogy nem számíthatunk a tömeges elterjedésére. A mostani bemutató csak egy kísérleti fejlesztés a sok közül; az Intel már korábban is támogatta a szokatlan technológiák fejlesztését. A mostani fórumon is bemutattak például egy olyan villanykörtét, ami napelemből nyerte a működéshez szükséges áramot.

Mike Bell, az Intel alelnöke szerint a kis áramfelvétel nem jár alacsony teljesítménnyel. A cég az energiahatékonyságot igen fontosnak tartja; mint Bell elmondta, nem milliwattokban, hanem mikrowattokban gondolkoznak. A mostani bemutató célja is az volt, hogy demonstrálja az Intel ilyen irányú törekvéseit. A szélesebb közönség ezzel valószínűleg inkább a héten bemutatott, alacsony energiaigényű Quark processzor formájában fog találkozni; ezt elsősorban viselhető és beágyazott eszközökbe fogják beépíteni.

Rovatok