Index Vakbarát Hírportál

Az IBM imádja a Linuxot

2013. szeptember 17., kedd 15:08

A Linux továbbra is az adatközpontok legnépszerűbb operációs rendszere, de az IBM szeretné, ha a jövőben ez még jobban elterjedne. A cég kedden bejelentette, hogy egymilliárd dollárt fognak költeni a Linuxra, illetve más, nyílt forráskódú technológiák fejlesztésére.

A döntés nem meglepő, az IBM mindig is szerette a Linuxot: már 2000-ben, az operációs rendszer elterjedése idején is komoly összeggel támogatta. Azóta számos szerveren a Linux lett az elsődleges operációs rendszer a nagyobb internetes cégeknél – például a Google-nél is. Az IBM alelnöke, Brad McCredie elmondta, hogy továbbra is dolgoznak unixos gépekkel, de a Linux sokkal gyorsabban terjed; az operációs rendszer népszerűsége a nyílt forráskódjának köszönhető.

De hová kerül az egymilliárd dollár? Főleg az új létesítményekre fogják költeni, de abban is segítenek a szakembereknek, hogy a Power alapú rendszerek helyett áttérjenek a Linuxra. A pénz egy másik részét fejlesztői felhőkre (development cloud) költik; ezzel az IBM Power szervereit lehet díjmentesen használni arra, hogy linuxos alkalmazásokat fejlesszenek és teszteljenek.

Rovatok