Index Vakbarát Hírportál

Belézerszkennelték a pisai ferde tornyot

2013. szeptember 19., csütörtök 17:08

Egy ausztrál kutatócsoport kézi lézerszkennerrel készítette el a pisai ferde torony belsejének háromdimenziós térképét, ami egyszer akár a torony újjáépítését is segítheti. A Zebedee nevű, kézben hordozható, rugóra szerelt lézerszkennerrel ellátott műszert az ausztrál CSIRO kutatóintézet fejlesztette; a torony virtuális térképét a pisai Sant' Anna Egyetem szakértőivel közösen készítették el.

A Zebedee a felmérésre szánt helyen több millió pontos mérést végez, olyan sebességgel, ahogy az operátor végighalad a területen. Ezután egy speciális számítógépes program a lézer adataiból részletes, háromdimenziós térképet készít. A torony szűk csigalépcsői és bonyolult építészeti kialakítása miatt az eddigi eljárásokkal nem lehetett a belső térképét elkészíteni, ám a Zebedee révén most a kutatók megalkothatták a teljes épület első, részletes, átfogó 3D-s térképét.

Az új technológiát korábban bányák és régészeti leleteket rejtő barlangok felmérésére használták. A történelmi épületek feltérképezésének első próbája Pisa városában zajlott. Jonathan Roberts, a CSIRO kutatásvezetője szerint az eljárás ideális a műemlékek feltérképezésére. Egy kutatócsoportnak gyakran több napig vagy hétig tart egy részletes és pontos felmérés, de a Zebedeevel ez néhány óra alatt elvégezhető.

Franco Tecchia, a pisai egyetem professzora elmondta, hogy a toronyról készült részletes térkép egyszer az újjáépítés fontos kiindulópontja lehet, ha esetleg egy természeti katasztrófa miatt megrongálódik a műemlék. Ha elkészül a világ legjelentősebb építészeti emlékeinek részletes, 3D-s modellje is, akkor virtuális kirándulással azok is megismerhetik ezeket a helyeket, akik személyesen nem látogathatják meg őket.

Rovatok