Index Vakbarát Hírportál

Átjárható platformokat tervez a Microsoft

2013. szeptember 20., péntek 15:04

A Microsoftnál az utóbbi idő egyik legnagyobb változása volt, hogy elkezdték összevonni a klasszikus Windows-üzletágat a Windows Phone-nal. A cégnél régóta ígérték, hogy megoldják a platformok átjárhatóságát; a törekvésekről Terry Myerson, az operációs rendszerekkel foglalkozó divízió vezetője beszélt, aki aki korábban a Windows Phone üzletágat vezette.

Myerson egy szerdai pénzügyi konferencián beszélt először a Windows RT jövőjéről. Azt ígérte, hamarosan elkészülnek a Windows és Windows Phone alatt is használható alkalmazások, illetve az ezekhez szükséges fejlesztői eszközök. Myerson szerint a Microsoft három csoportba szervezi az operációs rendszerrel foglalkozó részlegeket. Ezek közül az egyik a közös platformra készülő fejlesztésekkel foglalkozik, egy másik a felhőalapú rendszerrel, a harmadik pedig a személyre szabott felhasználói élménnyel.

Myerson szeretné, ha a windowsos alkalmazásokat a Microsoft felhasználói minden platformjukon futtathatnák. Ezekről a célkitűzéseiről a Microsoft mostanáig nem beszélt, legalábbis nem részletekbe menően. Bár ennél sokkal többet Myerson sem árult el, úgy tűnik, a Microsoft azon dolgozik, hogy egy Windows Phone-os alkalmazás egy Windows 8 tableten is futtatható legyen – úgy, ahogy az Iphone-os szoftverek az Ipaden.

A felhőalapú rendszerekről Myerson elmondta, hogy a Microsoft szeretne egy nagy, központi infrastruktúrát kialakítani, amivel megnövelhető az eszközök teljesítménye. A felhőhöz minden Microsoft-platformot csatlakoztatni lehetne, a windowsos telefonokat éppúgy, mint az Xboxot vagy az asztali operációs rendszert. A felhasználó a több platformon is futtatható szoftverekből, illetve a felhő biztosította lehetőségekből alakíthatná ki a számára legkényelmesebb felhasználói élményt.

Rovatok