Index Vakbarát Hírportál

Tényleg működne a vákuumos szupervonat

2013. szeptember 20., péntek 21:24

Amikor a SpaceX-alapító milliárdos, Elon Musk augusztusban bejelentette, hogy megálmodta  a Hyperloopot, egy minden eddiginél jobb szupervasutat, sokan kétkedve fogadták a projektet. Többen úgy gondolták, hogy a tervek, amiket egyébként megvalósítani maga nem akar, csak papíron működnének. Valamikor építene egy prototípust, viszont az még évekig biztos nem valósul meg.

Egy Ansys nevű, repülő-, vonat, és autószimulációs szoftvereket készítő cég viszont betáplálta a Hyperloop specifikációt a számítógépbe, és meglepő eredményre jutott: első körben nem találtak semmi olyat, ami miatt technikailag ne valósulhatna meg a vasút.

Musk tervei szerint két város, Los Angeles és San Francisco között mágneses, vákuumos alagúttal repítenének vonatokat, akár 800 mérföld per órás sebességgel. A részben vákuumos szerelvényeket nyomás alatt, elektromotorokkal létrehozott impulzusokkal hajtanák.

Hyperloop Transport Ultra-rapide plus de 1500 km/h

Az Ansys készített egy virtuális másolatot a tervek alapján a szerelvényekről és az alagútról, majd ezt betáplálták a szimulációs szoftverbe. Majd beállították az alagút nyomását, és hagyták pár óráig számolni a gépeket. Az eredmények szerint ugyan néhány helyen módosítani kellene kicsit a szállítóegységek kinézetén, mert túl nagy nyomás éri őket, de alapvetően működne a koncepció. A SpaceX egyébként használja az Ansys szoftverét, így Elon Musk ismerheti a most használt technológiát.

Rovatok