Index Vakbarát Hírportál

Saját operációs rendszert készít a Valve

2013. szeptember 23., hétfő 20:01

A Valve Software hétfő este, magyar idő szerint hét órakor bejelentette, hogy saját operációs rendszert készítenek. A Valve a Half-Life, a Portal és a Left 4 Dead játéksorozatokkal vált híressé, de ők üzemeltetik a legnagyobb digitális játékterjesztési platformot, a Steamet is.

A Steam honlapjára pénteken került ki három ikon, az egyik alatt egy visszaszámlálás futott. Este hétkor az egyik ikon kattinthatóvá vált, majd a második ikon alatt is elindult egy visszaszámláló, ami szerda este hétkor fog lejárni.

A frissen megnyíló almenüből kiderült, hogy a Valve saját operációs rendszert készít. A lépés nem meglepő, Gabe Newell, a cég elnöke és társalapítója már korábban is említette, hogy függetlenedni akarnak a Windowstól; a Valve-nek nem tetszik, hogy a Microsoft a Windows 8-cal a zárt platformok felé mozdult el. Ezért készítették el a Steam linuxos portját is: mára több mint kétszáz, a Steamen megvásárolható játék futtatható Ubuntu alatt is.

Gőzgép

A SteamOS nevű operációs rendszerrel a Valve a jelek szerint arra készül, hogy a számítógépekről a nappalikba költöztesse a pécés játékokat. A már elérhető funkciókon kívül a SteamOS-sel játékokat streamelhetünk a már meglévő, windowsos és maces gépeinkről. A Valve multimédiás tartalmakkal is kibővítené a játékkínálatot: mint írják, ismert tartalomszolgáltatókkal fognak együttműködni, hogy zenéket és filmeket nézhessünk a SteamOS-sel. A fejlesztők ígérete szerint egyszerűbbé válik a játékmegosztás a családtagokkal; erre szolgál a Family Sharing, aminek a segítségével mások is játszhatnak a mi játékainkkal.

Régóta emlegetik, hogy a Valve a konzolpiacra is belépne; ehhez egy Steambox nevű eszközt használnának, amivel a Steamen kapható szoftvereket lehetne futtatni. Erről Newell korábban is beszélt; ennek kapcsán merült fel, hogy a Steambox egyfajta prototípus lehetne a hardvergyártók számára, ami meghatározná a hardveres minimumot, ami a steames játékok futtatásához szükséges. A hírek szerint a Valve saját márkanéven is piacra dobna ilyen játékgépet. Nem zárható ki, hogy a következő visszaszámlálás végén a Valve az operációs rendszer után az ahhoz készült, dedikált hardvert is bejelenti.

Half-Life 3? Na persze

A tripla visszaszámlálással járó meglepetésen túl sikerült egy szívinfarktust okozni a keményvonalas játékosoknak. A Valve egyik legnagyobb sikerjátéka, a Half-Life 2 utoljára 2007-ben kapott egy – cliffhangerrel végződő – folytatást; azóta mindenki a Half-Life 3-ra, illetve a második kiegészítőt folytató Episode 3-ra vár.

A Valve soha nem beszélt róla, hogy ezt mikor fogjuk megkapni, de a visszaszámláló lejárása után feltűnt egy link, ami első pillantásra egy hivatalos Steam-oldalnak tűnik, és a Half-Life 3 idén ősszel esedékes megjelenését reklámozza. Ha jobban megnézzük, látható, hogy a linkben egy karaktert átírtak, vagyis nem hivatalos bejelentésről, hanem egy könyörtelen trolltámadásról van szó.

Rovatok