Index Vakbarát Hírportál

4,5 milliárdért vesz magánrepülőt, aztán kirúg 4500 embert

2013. szeptember 24., kedd 12:52

Az évek óta bukdácsoló egykori csúcstelefon-gyártó, a Blackberry hétfőn azzal került be a hírekbe, hogy 4,7 milliárd dollárért felvásárolta egy kanadai befektetői csoport, a Fairfax Financial. A brit Daily Mail érdekes részleteket derített ki az üzlet előzményeiről.

A legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy a cég csúcsvezetői 20 millió dollárért (közel 4,5 milliárd forint) vásároltak egy új magánrepülőt a vezérkarnak, közvetlenül azelőtt, hogy a cég katasztrofális teljesítményére, és az egy negyedév alatt felhalmozott egymilliárd dolláros veszteségre hivatkozva 4500 embert rúgtak ki a vállalattól.

A Bombardiar Global Express repülőt használtan vette a cég júliusban, és a befektetést költségcsökkentésként könyvelték el, arra hivatkozva, hogy az új gép lehetővé teszi két régebbi, drágább fenntartású repülő nyugdíjazását. Alig pár hét múlva a teljes alkalmazotti létszám 40 százalékos csökkentését jelentette be a vezetőség, az elemzők által várt 3 milliárdos negyedéves forgalom helyett csak 1,6 milliárdot, és az egyenleg végén 950-995 millió dollár közötti mínuszt.

Rovatok