Index Vakbarát Hírportál

Iskolákban tanítanak a fájlcseréről

2013. szeptember 24., kedd 14:38

Minden gyerek tudja, hogy nem szabad lemásolni másokról a házi feladatot, de most már azt is megtudhatják a tanáraiktól, hogy ennél sokkal nagyobb bűn megosztani egy dalt a haverokkal. Mert aki így tesz, az elveszi a tartalomipar nyereségét.

Ilyen és ehhez hasonló tudnivalókat tartalmaz egy új iskolai tananyag, amelynek a kifejlesztésében a filmipart képviselő Motion Picture Association of America (MPAA), a zeneipart egyesítő Recording Industry Association of America (RIAA), valamint az Egyesült Államok legnagyobb netszolgáltatói is részt vettek. A leckéket egyelőre csak kísérleti jelleggel vezették be egy kaliforniai általános iskolában.

A Wired techlap megszerezte vállalati propagandának is tekinthető tananyagot, és megkérték az Electronic Frontier Foundation szerzői jogi szakértőit, hogy vessen rá egy pillantást. Mitch Stoltz szerint az anyag – hibásan – azt sugallja a gyerekeknek, hogy az ötletek is valakinek a tulajdonát képezik, és aki más ötletére akar építeni, annak előbb engedélyt kell kérnie. Stoltz szerint a legfontosabb üzenet, hogy a gyerekek ne az alkotással töltsék az idejüket, hanem azzal, hogy a tartalomipar nyeresége miatt aggódjanak.

A legnagyobb gond, hogy a tartalmak fair felhasználásával nem igazán foglalkozik a tananyag. Pedig erre számos példa van, Justin Beiber például mások műveit énekelte pályája kezdetén, és a tananyag alapján neki most nem sztárnak kellene lennie, hanem börtöntölteléknek.

Rovatok