Index Vakbarát Hírportál

3 milliárd dollárt bukhat a Google

2013. szeptember 25., szerda 12:06

A Google arról próbált meggyőzni egy amerikai bírót, hogy több millió könyv digitális másolatának elkészítésével, amivel az online kereséseket pontosítaná, a szerzői jog védelmét élvezi. A szerzők és kereskedők érdekvédelmi csoportjai ennek az ellenkezőjét állítják, és szeretnék megakadályozni a keresőcég projektjét. Azt állítják, hogy a Google ebből hatalmas előnyt szerez, de nem nyújt cserébe semmit.

Ha Denny Chin bíró bűnösnek találja a Google-t a szerzői jogok megsértésében, akkor a nyolc éve húzódó per végén több mint 3 milliárd dolláros kártérítést kellene fizetnie. A projekt egyébként évente 40 millió dollárját emészti fel a keresőcégnek. A Google már több mint 20 millió könyvet digitalizált, és a könyvek szkennelésében könyvtárak segítik a vállalatot, többek között a New York-i Közkönyvtár és a Stanford Egyetem könyvtárai.

A szerzők érvelése szerint a Google nagyszabású projektjében milliószámra lemásolt könyveknek komoly hatása lehet a szerzői oltalom alatt álló kiadványok jelenlegi és jövőbeni piacára. A Google azonban azt állítja, hogy amikor egy keresés találatai mellett könyvekből jelennek meg idézetek, az még fair felhasználásnak számít; jelentős előnnyel jár az olvasóközönség számára, és nem okoz anyagi vagy más jellegű kárt a szerzőknek.

A Google szerint az internetezők megismerik a könyvet, és talán meg is veszik azokat. Kritikákban, hírszolgáltatásban, oktatásban és kutatómunkákban is felhasználhatók a védett művek részletei. A Google szerint a felperesek egyáltalán nem tudták bizonyítani, hogy a Google Books miatt akár egyetlen könyvvel is csökkent volna a forgalmuk.

Egyes független szakértők szerint a Google elbukhatja a pert, mert pusztán a saját üzleti érdekei, a kereső pontosítása miatt másolta le a műveket. Mások szerint éppen azért győzhet a keresőcég, mert a másolatnak egészen más a célja, mint az eredeti műnek: csupán a kiváló kereshetőséget biztosítja.

Rovatok