Index Vakbarát Hírportál

A magyarok fele fél a megfigyeléstől

2013. szeptember 26., csütörtök 10:15

A hazai internetezők 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tart attól, hogy internetes tevékenységeit valamilyen kormányszervezet megfigyeli. A kétharmaduk amiatt aggódik, hogy bűnözői csoportok élnek vissza személyes adataikkal.

A vírusirtókat gyártó G Data magyarországi képviselete egy felmérésben ezer hazai internetezőt kérdezett az NSA megfigyelési botrányáról. Arra voltak kíváncsiak, hogy a magyar internetezők mennyire tartanak attól, hogy a Google, a Facebook, egyes kormányszervezetek vagy internetes bűnözők visszaélnek az adataikkal, illetve tapasztaltak-e már valamilyen visszaélést.

A G Data megbízásából a felmérést 1000 fő megkérdezésével az NRC végezte az NRC Netpanel tagjai között. Az eredmények a 18‒75 éves internetező lakosságra reprezentatívak, nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján.

A Facebookban sem bízunk

A felmérésben a magyar internetezők 14 százaléka állította, hogy a Facebook visszaélt személyes adataival, és azokat felhasználta reklámcélokra. Ugyanez az arány a Google-nél 8 százalék; a válaszadók 27 százaléka számolt be visszaélésről.

A magyar internetezők 17 százaléka nagyon, 29 százaléka pedig inkább aggódik amiatt, hogy a Facebook a jövőben visszaél személyes adataikkal, míg ez az arány a Google esetében 12, illetve 24 százalék. Kevesen vannak, akik nem tartanak az ilyen visszaélésektől, és nagyon kevesen azok, akik a cégek hírnevében bíznak. A válaszadók negyedét nem zavarják az esetleges visszaélések, mert úgy gondolják, hogy hasznos reklámanyagokat kapnak ettől a két szolgáltatótól.

Attól, hogy valamilyen kormányszervezet figyeli meg internetes tevékenységét, a magyar internetezők 16 százaléka kifejezetten tart a megfigyeléstől, 33 százalék pedig eléggé. A személyes adatokkal való reklámcélú visszaélés miatt a legjobban az 50 éven felüliek aggódnak, a megfigyelésre vonatkozó félelem pedig inkább a férfiakra, illetve az idősebb generációra jellemző. A válaszadók kétharmada az internetes bűnszervezetek visszaéléseitől tart a legjobban.

Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja fontosnak az internetes adatokkal való visszaélés szigorú büntetését, a válaszadók 95 százaléka nyilatkozta azt, hogy nagyon fontosnak tartják a szigorú szabályozást.

Rovatok