Index Vakbarát Hírportál

Végre sétálhatunk részecskegyorsítóban

2013. szeptember 27., péntek 12:56

A Google Europe Blog írta meg, hogy a híres svájci kutatóközpont, a CERN is felkerült a Google népszerű térképszolgáltatására, a Street View-ra. A svájci Genfben található intézetben a világ legjobb fizikusai dolgoznak. Itt működik többek között a Nagy Hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) is; az ezzel dolgozó fizikusok azt figyelik, ahogy a közel fénysebességgel ütköző atommagokból és protonokból müonok, hadronok és bozonok lesznek.

A CERN megnyitotta a kapuit a Street View munkatársai előtt is, akik szorgalmasan körbefényképezték az egész létesítményt. A felhasználók megtekinthetik a vezérlőtermeket, a laboratóriumokat, és a rengeteg földalatti alagutat, amikből rengeteg van a CERN-ben.

A Google még 2011-ben látott hozzá a létesítmény körbefotózásához. A munkálatokat a Google zürichi irodájának munkatársai végezték, de az elkészült felvételeket csak mostanra építették bele a Street View-ba. A virtuálisan bejárható intézményben megtekinthetők a híres kísérletek, mint az ATLAS, az ALICE, a CMS, az LHCb, illetve a Nagy Hadronütköztető alagútja is.

Rovatok