Index Vakbarát Hírportál

Átírhatók lesznek a Facebook-posztok

2013. szeptember 27., péntek 15:57

A Facebook csütörtökön jelentette be, hogy mostantól szerkeszthetők lesznek a közösségi oldalon létrehozott bejegyzések. A dolog szépséghibája, hogy ez egyelőre csak az androidos Facebook-alkalmazással érhető el, és egyelőre még abban sem működik. A Mashable-nek a Facebook azt mondta, hogy a szerkesztési opció először a webes felületen, a böngészőben lesz elérhető, és csak utána jelenik meg az androidos alkalmazásban is. A szerkesztés még nem aktiválható az IOS-en, de valószínűleg a következő frissítéssel oda is megérkezik.

Sokan a Facebook egyik legnagyobb hibájának tartják, hogy a posztok a mai napig nem szerkeszthetők rajta. A rendszer jellegét tekintve azonban érthető a fejlesztők óvatossága. Ha valaki például kitesz egy macskás képet, „lájkold, ha tetszik” megjegyzéssel, valószínűleg sokan fogják lájkolni. Ha viszont ezt a tartalmat utólag szerkesztik – például ha átírják az eredeti szöveget „lájkold, ha támogatod a rezsicsökkentést”-re –, az sok felhasználónak okozhat kínos pillanatokat. A Facebook ezt a helyzetet úgy szeretné megoldani, hogy egy kattintással elérhetővé tenné azokat a posztokat, amiket utólag szerkesztettek – ezt a módszert alkalmazza a Google Plus is.

Lehet, hogy a Facebook nem szívesen ad szerkesztési lehetőségeket a felhasználók kezébe, mindenesetre igen lassan vezeti be az újításokat. A képaláírás-szerkesztés már elérhető, de a kommentek átírását is csak néhány hónapja vezették be. A mostani bejelentés előtt valószínűleg elemezték a szerkesztési opció lehetséges előnyeit és hátrányait, és belátták, hogy a bejegyzés szerkesztése nem jár túl nagy kockázattal. Ha ugyanis valaki halálra szívatja az ismerőseit a fent részletezett módon, valószínű, hogy hamarosan igen kevés barátja marad a közösségi oldalon.

Rovatok