Index Vakbarát Hírportál

Meztelen képekkel zsarolta a tiniszépségeket

2013. szeptember 27., péntek 16:10

Egy 19 éves fiút büntettek meg az amerikai hatóságok, miután csúnyán megtréfált több tini szépségkirálynőt. A Telegraph cikke szerint kaliforniai, kanadai, moldovai és orosz lányok is sírtak, összesen legalább kilencen, miután Jared James Abrahams meghekkelte webkamerájukat, aztán megfenyegette őket a felvételekkel.

A legtöbb vesztenivalója a Miss Teen USA címre áhítozó lánynak volt, egy-egy meztelen fotó ugyanis tiarájába kerülhetett volna. Cassidy Wolf augusztusban lett az Amerikai Egyesült Államok legszebb tinilánya cím birtokosa, azonban már márciusban áldozattá vált.

Wolf akkor még nem volt különösebben ismert, habár Kalifornia ifjú szépségkirálynője volt. A lány először akkor vette észre, hogy valami nincs rendben, amikor üzenetet kapott a Facebooktól, a Twittertől és más közösségi oldalaktól is, hogy valaki belépett a nevében és megváltoztatta a jelszavát. Aztán korábbi profilképei helyén félmeztelen fotók jelentek meg róla.

A trükkös hekker ezután emailben is kapcsolatba lépett Wolffal. A levelekhez a lányról készült meztelen fotókat is csatolt, köztük olyanokat is, amelyek hónapokkal korábban, a lány előző lakásában készültek. A névtelen fenyegető elárulta: a lány webkamerájáról lopta a képeket. "Nem tudtam, hogy valaki figyel a kamerán keresztül; mivel nem világított, fogalmam sem volt, hogy be volt kapcsolva" – mondta Wolf augusztusban egy tévéshow-ban. Abrahams gépén több mint ezer fotót találtak a lányról.

A névtelen feladó azonban nem pénzt kért a valószínűleg rossz minőségű fotókért cserébe, hanem még több pucér képet. Abrahams felajánlott egyezsége úgy szólt volna, hogy ha a lány még több jó minőségű képet küld magáról, vagy zsarolóját felveszi Skype-on öt percre, és egy videóbeszélgetés alatt azt teszi, amit a fiú mond neki, akkor a korábbi aktfotók nem válnak nyilvánossá az interneten.

"Ha nem teljesíted valamelyik kívánságomat ezek közül, akkor feltöltöm a meztelen képeidet az összes személyes profilodra, hogy mindenki lássa, és az álmod arról, hogy modell leszel, átalakul egy álommá a pornósztárságról" – írta a srác az FBI elfogatóparancsa szerint. Wolf utólag elmondta, amikor ezeket a sorokat olvasta, úgy megijedt, hogy sikítozni kezdett. Amikor megnyugodott, értesítette a hatóságokat.

Habár a titkos üzengető komoly erőfeszíteseket tett, hogy ne találjanak rá, azért hagyott maga után nyomokat. Többek között korábbi hasonló emailek és IP-címek vezették el az FBI nyomozóit a srácig. Abrahams korábban netes fórumokon is aktív volt, ahol tűzfalakról érdeklődött, és arról, hogyan lehet a távolból vezérelni mások webkameráját.

A zsarolót csütörtökön állították bíróság elé. Ötvenezer dolláros büntetést kapott, és házi őrizetbe került. Abrahams ezentúl a számítógépet is csak korlátozottan használhatja: szülei gépén megnézheti a tanulmányaihoz szükséges információkat, de ehhez is csak felügyelet alatt álló szoftvereket használhat.

A fiú már júniusban beismerő vallomást tett. Akkor elmondta, abban az időszakban 30-40 olyan számítógép volt, amelyet messziről irányítani tudott, összesen pedig 150 eszköz fölött vette át a hatalmat, számolt be a CNN.

Rovatok