Index Vakbarát Hírportál

Alig fizet adót a Google

2013. szeptember 30., hétfő 15:25

A Google Írországban levő európai központja közzétette az adóhatósághoz frissen benyújtott adatait, írta meg az Irish Times. Ebből kiderül, hogy a cég Írországba irányítja át szinte az összes nemzetközi kirendeltségétől a bevételeit, ahol egy ügyes trükkel mentesül az adófizetés nagy része alól. A számok szerint a legutóbbi negyedévben az ír leányvállalat 15,5 milliárd eurós bevételt könyvelt el, viszont jogi kiskapukat kihasználva a profitot sikerült úgy lecsökkentenie, hogy mindössze 17 milliót fizetett be adóként. Ez alig magasabb mint egy ezrelékes adókulcsot jelent. Az ír Google az elmúlt negyedévben 11 milliárd eurót írt le adminisztratív költségként, ennyi volt a teljes vállalat nyeresége is ebben a negyedévben.

A trükköt sok technológiai cég használja, úgy működik, hogy egy adott országba (ez a speciális helyi adóviszonyok miatt Írország vagy Hollandia szokott lenni) irányítja át az összes kirendeltségének bevételét. Ezt általában úgy érik el, hogy az ír vállalat technológia licencdíja címen leszámláz minden országba egy-egy akkora összeget, amennyi ott a bevétel volt. A helyi adóktól az így lenullázott nyereséggel megmenekülnek a cégek. Az ír vagy holland kirendeltség viszont egy karibi adóparadicsomba, jellemzően Bermudára van bejegyezve, és a két ország törvényei megengedik, hogy az ottani rend szerint fizessen adót a cég. Így az egész világba szétszórt leányvállalatok mind a lehető legkedvezményesebb adórendszerrel bíró ország szabályai szerint tudnak adózni.

A módszer ellen az USA-ban és az EU-ban is próbálnak fellépni a kormányok, egyelőre kevés sikerrel. Az már borítékolható, hogy hamarosan újabb megabotrány fogja gyarapítani az eddigiek sorát, a Verizon-Vodafone óriásbiznisz 130 milliárd dolláros vételárából ugyanis minden józan számítás szerint 20 milliárdnak kellene a brit államkasszába befolynia adóként. A két fél azonban már jó előre bejelentette a részvényesei megnyugtatása végett, hogy meg fogják úszni 5 milliárddal az egészet, és az is az amerikai adóhatóságnál fizeti majd be a brit Vodafone.

Rovatok