Index Vakbarát Hírportál

Feloldották a játékkonzolok tilalmát Kínában

2013. szeptember 30., hétfő 11:58

13 évig tartó tilalom után Kínában újra engedélyezték a játékkonzolok kereskedelmi forgalomba hozását. A tiltásról szóló törvényt  még 2000-ben, a Playstation 2 debütálásának évében, és az első Xbox premierje előtt hozta a kínai állam. Az indoklás az volt, hogy a videojátékok káros hatással vannak a gyerekek és a fiatalok lelki fejlődésére. A konzolok a feketepiacon azért megtalálták a maguk útját a jómódúbb kínai családokhoz, és a tiltás következtében virágzott fel a pécés online játékok, és az ezekre specializálódott, netkávézó-szerű számítógépes játéktermek kora az országban. Az utóbbi pár évben azonban, az olcsó okostelefonok elterjedése miatt (amelyek gyakorlatilag zsebben hordható játékkonzolként is működnek) nem sok értelme maradt a tiltásnak.

Az engedélyezésnek elsősorban a Microsoft örülhet, az Xbox One játékkonzolnak ugyanis hatalmas plusz piacot jelenthet majd a hirtelen felszabaduló legális kínai kereslet, míg és vetélytársainak, a Sonynak és a Nintendonak ugyanitt szembe kell nézniük a japán termékekkel szembeni előítéletekkel és ellenérzésekkel, amit a két ország közti történelmi-politikai feszültségek okoznak.

A kínai belépés más szempontból is különleges kihívást jelent majd a konzolgyártóknak. A játékkonzolokat általában a gyártási áruk alatt, veszteséggel adják el, és minden eladott játék árából levett jutalék fordítja pozitívba a konzolgyártó mérlegét. Kínában azonban az extrém magas kalózkodási arány miatt várhatóan jóval alacsonyabb lesz az egy (veszteséggel eladott) gépre jutó játékok átlagos száma, mint bárhol máshol a világon. Pécés játékoknál a kiadók a kínai piacon jellemzően egészen új üzleti modelleket, mikrotranzakciókat, percdíjas alapú megoldásokat vezettek be a helyi jellegzetességek miatt.

Az általános tiltás feloldása nem jelenti azt, hogy hirtelen játékkonzolok lepik majd el Peking és Sanghaj boltjait. A kereskedelmi forgalomba kerüléshez a gyártóknak engedélyeztetni kell a terméküket a kínai kulturális minisztériumnál, a tapasztalatok szerint egy ilyen procedúra akár három évig is elhúzódhat.

Rovatok