Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon is eljött az online rádiók kora

2013. október 2., szerda 01:00

Megérkezett Magyarországra a Google Play Music és annak zenestreamelő szolgáltatása, az All Access (korlátlan elérés). Ez a második olyan nemzetközi nagy szolgáltató, ami itthonról is elérhető havi előfizetési díj fejében. Az első ilyen a Deezer volt, így adja magát, hogy megnézzük, mi a különbség a két szolgáltatás között.

Limitált elérés

A legszembetűnőbb különbség, hogy míg a Deezer minden mobilos operációs rendszeren elérhető, míg a Google Play Music csak Androidon működik. Ezzel az iPhone- és iPad-tulajdonosok ki is esnek a rendszerből, de ugyanúgy nincs alkalmazás Windows Phone-ra sem. Megpróbáltuk kijátszani a rendszert úgy, hogy a mobilon böngészőből léptünk be a Google Play Musicba. Sikerült is, és minden olyan szolgáltatást megkaptunk, ami böngészőből elérhető – de persze jóval macerásabb így használni, mint egy direkt erre írt alkalmazással.

A Deezer ezzel szemben mindhárom mobil operációs rendszeren elérhető alkalmazáson keresztül. Ez azért jó, mert így akár widgetet is kitehetünk a mobil kezdőképernyőjére, gyorsnavigációt lehetővé tevő gombokkal.

Az online zenestreamelő szolgáltatások lényege, hogy több millió számból válogathatunk korlátlanul havi előfizetés fejében. A Google Play Musicnál ez kettéválik. Magát a Musicot ingyen is használhatjuk, ez az a szolgáltatás, ahol a saját számainkat tölthetjük fel a felhőbe és hallgathatjuk akárhol, ahol internetet találunk. A másik az All Access, ami az online streamet jelenti, erre az előfizetési díj 1950 forint, de indulási akcióként a november 15-ig előfizetőknek 1650 forintért adják.

A Deezerben különböző csomagok vannak, havi két órát lehet ingyen használni, ezen felül a kisebb csomag 1049 forintba kerül, ezzel csak böngészőben lehet zenét hallgatni, ha mobilon is használni szeretnénk, akkor 2099 forintot kell fizetni. A Telenor-előfizetőknek utóbbi csomag olcsóbb, 1390 forintba kerül.

Album, szám és rádió körforgása

Regisztráció után az első lépés a zeneszám megkeresése, mindkét felületen adja magát, hova kell írni a szám címét vagy az előadót. Ízlés és szokás kérdése, hogy kinek melyik felhasználói felület jön be jobban, a Deezeren mindenesetre egymás alatt listázza ki például az albumokat, láthatjuk a kiadás évét és az albumban lévő számokat is. A Google Play Musicon az albumok borítóját látjuk csak, kattintani kell a további információért.

Az előadóhoz szinte minden esetben kapcsolódik rádió is, ahol hasonló műfajban utazó zenészek hasonló számait ismerhetjük meg. Ha éppen nincs ötletünk, mit hallgatnánk, de nagyjából tudjuk milyen stílusú zenére vágyunk, ez tökéletesen alkalmas erre. Mindkét szolgáltatásban tanítható a rendszer, tehát ha véletlenül ilyen számot kever be, ami nagyon nem tetszik, letilthatjuk.

Nem is olyan apró különbség a Google Play Music és a Deezer között, hogy előbbi a rádiókra nagyobb hangsúlyt fektet, sokkal erősebben szerepel a keresésnél ez a szolgáltatás, rögtön első találatként a rádiót ajánlja fel. A Deezernél az egy előadóhoz kapcsolódó rádiót a Rádiók menüből lehet elérni.

A lejátszási lista kezelése a Google Play Musicnál egyszerűbb, például nem okoz gondot sorrendbe állítani a számokat, ha más sorrendben szeretném hallgatni, mint ahogy az albumon szerepelnek. Erre a Queue menüpont alatt van lehetőség. A Deezerben legfeljebb törölni lehet listából számot.

Fontos szempont, hogy vajon mindent megtalál-e a felhasználó, amit szeretne. A mainstreamből valószínűleg igen, egy-két olyan szám lehet, amelyet szerzői jogok miatt nem lehet Magyarországon meghallgatni. Sokkal érdekesebb, hogy vannak olyan előadók, amelyek egyáltalán nem voltak elérhetőek. Sokáig a Pink Floyd, a Led Zeppelin és a Beatles sem volt hallgatható online zenei szolgáltatóknál, ez szép lassan változott az idők folyamán, a zenekarok feladták korábbi elveiket, és megjelentek online is. Persze kisebb, ismeretlenebb zenekaroknál könnyen előfordul, hogy nincs fenn minden album. Nem lehet általános szabályokat felállítani, a felhasználó ízlésétől függ, mennyire elég neki a kínálat.

Magyarországi felhasználóknak fontos lehet, hogy milyen magyar előadókat lehet online hallgatni. Mindkét szolgáltatás nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak a nemzetközileg is sikeres zenekarok szerepeljenek a kínálatban, hanem a helyiek is. A Deezernél a Telenor válogatásában kiemelt szerepet kapnak az éppen aktuális sikerszámok, a Google Play Musicnál ugyan a felhasználónak magának kell megkeresnie, de viszonylag széles a választék.

Erős közösségi beütés

Alapvető, hogy a felhasználó playlisteket tud összeállítani, kedvenceknek jelölhet számokat vagy albumokat, vagyis a lehető legkülönbözőbb módokon tudja csoportosítani a zenéket, hogy később könnyen megtalálja, amit keres. Ez igencsak időigényes, de érdemes rászánni pár órát. Egy-egy előadó több playlistben is szerepelhet, ebben nincs különbség a két szolgáltatás között.

A rendszerek okosak, az elmentett, kedvencnek jelölt zenékből ajánlásokat készítenek. Ezeket taníthatjuk is azzal, hogy az ajánlott zenét lájkoljuk, vagy jelezzük, hogy ez bizony nem jött be. A Deezeren a kedvencnek jelölt előadók legújabb albumait is meghallgathatjuk, néha már megjelenés előtt. A Google Play Musicban az Explore menü alatt találhatjuk az ajánlásokat. A Deezeren egy tízes skálán láthatjuk, mennyire népszerű az adott szám a felhasználók, illetve egy adott zenekar rajongóinak körében. Ismeretlen előadóknál hasznos segítség lehet.

A Deezerben erős a közösségi funkció, más közösségi oldalakhoz hasonlóan bejelölhetjük a barátainkat. A Magyarországon már nem elérhető Last.fm-hez hasonlóan követhetjük, mit hallgatnak, és mi is belehallgathatunk ezekbe. Ezt meg lehet osztani Facebookon, sőt annyira agresszíven nyomja ezt a közösségi funkciót, hogy több helyen is le kell tiltani ezt, ha nem akarjuk elárasztani a falunkat deezeres üzenetekkel. A Google Play Musicon annyit tehetünk, hogy a számokat megosztjuk a Google Plusos ismerőseinkkel.

Saját zene feltöltése

Mindkét szolgáltatás lehetővé teszi saját zeneszámok feltöltését. Ennek is van értelme, hiszen lehet sok olyan zenénk kisebb előadóktól, amelyet nem találunk meg online. A Deezeren egyszerű drag and drop módszerrel lehet ráhúzni az mp3-akat a böngészőre, a Google Play Musicnál le kell tölteni egy alkalmazást ehhez, amivel az adott könyvtárba tett zenéket automatikusan szinkronizálja, ha szeretnénk. Akkor is érdemes ezt használni, ha nem szeretnénk minden egyes zenekart megkeresni, hanem a saját, jól bevált válogatásunkat egy mozdulattal felvinnénk a szolgáltatókhoz. Ilyenkor nem is feltétlenül feltölti a számokat, hanem összepárosítja a már meglévőekkel.

A zenét offline is elérhetjük, ha van elég tárhely a készüléken. Ilyenkor le kell szinkronizálni egyesével azokat, amelyeket net nélkül is hallgatni szeretnénk. Ezt készülékenként kell megtenni. A Deezer prémium plusz előfizetésével három készüléken használhatjuk a szolgáltatást, a Google Music Play tíz eszközön. Ez persze nem jelenti azt, hogy párhuzamosan is használhatunk több készüléket, ha épp zenét hallgatunk, és más kütyün is belépünk ugyanazzal a felhasználói fiókkal, azonnal leáll a zene.

Összességében nagyon hasonló a két szolgáltatás, minőségben nincs és árában is csak pici a különbség. A Google Play Music annyival tud többet, hogy akár meg is lehet vásárolni a zenéket, hogy letöltve mp3-lejátszón hallgathassuk. A Google megjelenése a piacon felgyorsíthatja a versenyt és a fejlesztéseket – de árcsökkenés nem várható, hiszen nem országokra bontva határozzák meg az árakat a szolgáltatók.

Rovatok