Index Vakbarát Hírportál

Minden tizedik céges dollár az Apple-é

2013. október 2., szerda 13:21

Egyetlen cég, az Apple számláján pihen a teljes amerikai vállalati készpénzvagyon tizede – áll a Moody's friss tanulmányában. Az elemzőcég az ezer legnagyobb amerikai cég készpénztartalékát vette számba, a végösszeg 1480 milliárd dollárra jött ki. Ebben a bankok, kockázati tőkebefektetők és más pénzintézetek készpénztartaléka nincsen benne. Az Apple tartalékát 147 milliárd dollárra becsülik, ami majdnem a duplája a következő leggazdagabb, a Microsoft 77 milliárdjának.

Az amerikai cégek készpénzállománya 2006 óta csaknem a duplájára nőtt, de a növekedés üteme egyre lassul: tavaly óta csak 2 százalékos bővülést sikerült összehozni. A pénz erősen koncentrálódik, a teljes összeg közel kétharmada a leggazdagabb 50 vállalat számláján található. Az Apple mögött a legnagyobb vagyont készpénzben tartók toplistáján a Microsoft, a Google, a Cisco és a Pfizer szerepelnek. A technológiai cégek túlsúlya feltűnő, és ez valószínűleg összefüggésben lehet az adórendszer egyik kiskapujával.

A techcégek ugyanis könnyen tudják licencdíj címszó alatt a nyereségüket a nemzetközi hálózatukon belül mozgatni, és abban az országban adózni az egész világban összehozott forgalom és nyereség után, ahol a legkedvezőbb az adórendszer. Csakhogy az Amerikán kívüli leányvállalatoknál levő pénzt nem lehet csak úgy bevinni az amerikai anyacéghez, az után komoly adót kell fizetni. A cégek ezért inkább tengerentúli kirendeltségeiknél parkoltatják a pénzt, és például cégek felvásárlásakor nyúlnak hozzá. A Moody's becslése szerint a teljes amerikai céges készpénzvagyon 60 százaléka ilyen módon, tengerentúli számlákon van.

Az Apple rengeteg készpénze miatt régóta morgolódnak a cég részvényesei, akik azt szeretik látni, ha a pénz befektetéseken keresztül dolgozik, nem azt, hogy egyszerűen csak van. Az egyik legbefolyásosabb Apple-befektető, Carl Icahn éppen a napokban írta a Twitteren, hogy a vezérigazgató Tim Cookot arra próbálja rávenni, hogy a cég a saját részvényei felvásárlására használja fel a kincstárát. Hogy mennyire sok is a cég 147 milliárd dollárja: ebből simán kifizethetné a jelenleg 101 milliárd dollárra tehető magyar államadósságot, a maradékból pedig a jövő évi magyar költségvetés kiadásainak nagyjából háromnegyedét tudná fedezni.

Rovatok