Index Vakbarát Hírportál

Az FBI lecsapott a web sötét oldalára

2013. október 3., csütörtök 08:37

Az FBI lezárta a Silk Roadot, azt az internetes oldalt, ahol különböző kábítószereket lehetett rendelni, ráadásul a számlát nem igazi pénzzel, vagyis visszakövethető banki átutalással, hanem Bitcoinnal, a vitatott értékű virtuális fizetőeszközzel kiegyenlítve. Az oldal lezárása mellett az oldal mögött álló Ross William Ulbrichtet is őrizetbe vették.

Mi az a Silk Road?

Gyerekpornó, hamis személyik, drogok: ezek mind elérhetőek azon a hálózaton, ahol a illegális kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó oldalt is keresni kellett. Januárban alámerültünk a web sötét oldalának, magyarokkal is találkoztunk. Beszámolónkat itt olvashatja.


Ulbrichtet bűnszervezetben elkövetett kábítószer-csempészettel, számítógépes bűnök elkövetésével és pénzmosással gyanúsítják. A korábban is csak a Tor titkosítóhálózaton keresztül elérhető Silk Road weblapját levették a netről, és az ilyenkor szokásos FBI-os figyelmeztetést tették ki helyette, ez nagyjából ugyanaz, mint mikor az adóhivatal egy papírt tesz ki a számlaadás elmulasztása miatt bezáratott bolt ablakába. A Silk Road fóruma azonban még üzemel, azt valószínűleg nem ugyanazon a szerveren futtatták, mint a kokaint, heroint és egyéb kábítószereket kínáló webáruházat.

Lehetne inkább bérgyilkosság?

A nyomozás 2011 novembere óta folyt, fedett ügynökök több mint 100 alkalommal vásároltak az oldalon. A megvásárolt drogot egy New York-i laborba rendelték, ahol rögtön meg is vizsgálták. Christopher Tarbell, a nyomozásban részt vevő szövetségi ügynök nyilatkozata szerint a rendelt áruk rendszerint meg is érkeztek, és minden alkalommal a hirdetésben szereplő kábítószer nagy tisztaságú változatát tartalmazták.

A nyomozók az iratok szerint két bérgyilkossággal kapcsolatban is tőrbe csalták Ulbrichtet. A bérgyilkossággal megbízott ügynök magát nagymenő kábítószer-kereskedőnek beállítva férkőzött a Silk Road mögött álló férfi közelébe: egy üzenetben panaszkodott, hogy a Silk Road felhasználói nagyon kis mennyiségeket rendelnek, és neki 10 kiló alatt nem éri meg. Ulbricht állítólag azt válaszolta, hogy igyekszik komoly vásárlót keríteni, és össze is hozott egy egykilónyi kokaint érintő üzletet, 27 ezer dollárnyi Bitcoint megmozgatva ezzel.

Ulbricht később azzal kereste meg az ügynököt, hogy a Silk Road egyik alkalmazottját, aki meglopta a vásárlók egy részét, letartóztatták. „Meg akarom veretni, és kényszeríteni, hogy küldje vissza az ellopott Bitcoint” – írta az áldíler, majd később arról érdeklődött, hogy meg lehetne-e inkább öletni a kínzás helyett. A két fél 80 ezer dollárban állapodott meg, Ulbricht a felét el is utalta még az akció előtt, a második negyvenezerért cserébe azonban filmes vagy fényképes bizonyítékot kért cserébe. Az ügynökök a megrendezett kínzásról és az állítólagos hulláról is küldtek neki fotót, így megkapták a fizetség fennmaradó részét is.

Valószínűleg ez volt az a gyilkosság, amit Ulbricht egy másik bérgyilkosnak említett egy újabb megrendeléskor. „Nemrég nyolcvanezret fizettem egy tiszta melóért” – állt az üzenetben, amivel egy 150 ezres munka költségeit akarta valószínűleg csökkenteni. A nyomozók egyelőre nem találtak semmi bizonyítékot arra, hogy a második megbízást végrehajtották-e.

Nem biztos, hogy minden vád megáll

Egyesek szerint azonban a vád elég gyenge lábakon áll. A Dread Pirate Roberts álnéven is ismert Ulricht ugyanis személyesen nem vett részt drogügyletekben, csupán egy weboldalt üzemeltetett, ahol tőle független felhasználók valamiért pont kábítószereket ábrázoló képeket és ezzel kapcsolatos szöveget osztottak meg egymással.

Egy fórum, egy webshop és egy internetes fizetési felület működtetése esetén szintén elég nehezen áll meg a számítógépes bűnök vádja, ráadásul az oldal kizárólag Bitcoin alapokon működött, így igazi pénz nem cserélt gazdát. A weboldal üzemeltetése beleférhet a szólásszabadság által biztosított alapjogokba, ráadásul az épp fenyegető államcsőd is jól jöhet Ulbrichtnak.

Ulbrichtet egyébként még idén júliusban is meglátogatták az állambiztonsági ügynökök. Az akkori ügyben még csak azért került képbe, mert egy nagy halom hamis személyit állítottak ki az ő fényképével. Ulbricht akkor megtagadta az együttműködést, és csak annyit mondott az otthonába érkező ügynököknek, hogy ilyen dokumentumokat bárki rendelhet magának a Silk Roadról. Ulbricth korábbi szobatársa szerint bár Ulbricht valóban abból élt, hogy Bitcoinnal kereskedett, de elég valószínűtlennek tartja, hogy igazak az ellene felhozott vádak.

Az árfolyamnak sem tett jót

Az akció során az FBI felhasználói számlákat is zárolt, ezzel mintegy 3,6 millió dollár értékű Bitcoint vontak ki a forgalomból. A hírek hatására az addig 130 dolláron álló pénz értéke 85 dollárra esett vissza, de azóta is folyamatos az eladási láz, illetve az alacsony áron vásárló spekulánsok hatására az árfolyam 105 dollár körüli értékre pattant vissza, a cikk írásának pillanatában 131 dollár körül állt, de szakértők szerint kell még pár nap, míg lenyugszanak a kedélyek, és beáll egy stabilnak mondható érték.

Az interneten sokan meglepetten szembesültek a történtekkel. „LESÚJTÓ, hogy a Silk Roadot bezárták! De mi van a Bitcoinnal, amit ott tartottam? Hova a francba lett?” – olvasható a prophexy álnevű felhasználó személyes véleménye. „Nem vehetik el a felhasználók Bitcoinját, ugye?” – teszi fel a kérdést egy másik felhasználó. Egyelőre úgy tűnik, hogy de, elvehetik, és egyelőre azt sem tudni, hogy egyáltalán visszaadják-e valamikor.

Rovatok