Index Vakbarát Hírportál

Panelhiány miatt késhet a retinás Ipad Mini

2013. október 3., csütörtök 10:42

A Reuters számolt be róla, hogy csúszhat az Ipad Mini bevezetése; az elemzők októberre várták az Apple új táblagépét. A hírügynökség az Apple beszállítói láncában dolgozóktól szerezte az információkat; szerintük az Apple partnerei még csak most készülnek a gyártásra. Ha ez így van, az Apple az ünnepi szezonról is lecsúszhat, ami komoly bevételkiesést eredményezhet.

Az egyik forrás szerint az LG, a Samsung és a Sharp egyaránt versenybe szállt a megrendelésért. A késés oka, hogy az Apple komoly elvárásokat támasztott a panelek teljesítményfelvételével szemben. Ez a felhasználók számára jó hír: a vállalat ezek szerint nem akar engedni az Ipadektől megszokott hosszú üzemidőből. Az Apple-nek ez viszont rossz hír, mert így a versenytársai fognak kaszálni a karácsonyi szezonban, ami az év legerősebb értékesítési periódusa.

Még nem tudni, ki fogja gyártani az Ipad Minik paneljeit.

Szorongatják őket, de nem engednek

Az Apple-re nagy nyomás nehezedik a tabletpiacon. A néhány éve még egyeduralkodónak számító cég mára csak a piac egyharmadát tartja kézben, pedig tavaly még kétszer ekkora területet birtokoltak. A 8 hüvelyk alatti tabletek között az iPad Mini lett az egyik legdrágább készülék: a versenytársak jóval olcsóbban adják a nagyobb teljesítményű eszközeiket. A Google-tól már 229 dollárért vehetünk Nexus 7-et, és az Amazon is ennyiért árulja az új Kindle Fire HDX-et.

Az egyéb kategóriába tartozó gyártók főleg az ár terén versenyezhetnek az Ipad Minivel.  Magyarországon is rengeteg androidos tabletet lehet kapni, néhány tízezer forintért, amik teljesítményben nem sokkal maradnak el az Apple kis tabletjétől, de sokkal olcsóbbak annál, és az általános felhasználói igényeket többé-kevésbé kielégítik.

A Reuters forrásai szerint az Apple költségcsökkentésre is kérte a beszállítóit. Egyikük szerint várható egy 8 gigabájtos Ipad Mini bevezetése is; valószínűleg ez lenne a 300 dollárnál olcsóbb modell. Az elemzők szerint nem érdemes nagy árcsökkentésre számítani. Ez az elvárás már a néhány hete bemutatott, olcsónak várt iPhone 5c esetében sem jött be, és az Apple amúgy is ritkán bocsátkozik árversenybe.

Rovatok