Index Vakbarát Hírportál

Másolásvédelmet kap a web

2013. október 4., péntek 15:52

A webes szabványokat felügyelő World Wide Web Consortium (W3C) támogatja Hollywoodnak azt a felvetését, hogy a nyílt internetes HTML5 szabványhoz másolásvédelmet is hozzáadjanak.

Ez azt jelentené, hogy a böngésző ellenállhat a felhasználó akaratának, és megakadályozhatja bizonyos tartalmak megtekintését, letöltését. Ami még rosszabb: a másolásvédelem (DRM) szabványosításának projektjét még Tim Berners-Lee, a web megalkotója is elfogadta – írja a szabad kultúra egyik élharcosa, Cory Doctorow a boingboing.net portálon.

Már megint a jogászok járnak jól

Ha beépül a DRM a böngészőkbe, akkor el lehet majd titkolni a weboldalak forráskódját, tiltható lesz a Javascript kódok lementése és kapcsolat nélküli futtatása. Képzeljük el, mit tenne a webes kultúrával, ha egy fotóügynökség nemcsak megtiltani tudná a képek letöltését, hanem azt technikai eszközökkel meg is tudná akadályozni.

Szabadon terjedő vicces mémek helyett szerzői jogi ügyekkel lenne tele a postafiókunk, hiszen aki megpróbálná megkerülni vagy feltörni a másolásvédelmet, azt rögtön felelősségre tudják vonni.

Rovatok